Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2006 16:10 - 50 държавни служители ще бъдат сертифицирани от Центъра за компютърно обучение при БСК по системите “IT card” и “Xpert”
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 2073 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Центърът за компютърно обучение при БСК започва пилотно сертифициране на 50 държавни служители по европейските системи за сертификация на компютърните умения “IT card” и “Xpert”. Тестването е по заявка на Министерството на държавната администрация и административната реформа и Института по публична администрация и европейска интеграция, и цели да установи нивото на знания и умения на служителите от държавната администрация да работят с компютърни програми, съгласно европейските стандарти.

„IT card” е сертификат за компютърна грамотност – система за независима оценка на уменията за работа с компютър и интернет, разработена от Европейския софтуерен институт (ЕСИ) през 2002 г. „IT card” покрива основни приложения, които обикновеният потребител използва в ежедневната си работа – операционни системи, текстови редактори, бази данни, презентации и графични средства, интернет, вкл. браузъри и различни системи за управление на електронната поща. Тези основни приложения са групирани в пет основни модула: Internet & E-mail, Microsoft Word, Microsoft Excel, OpenOffice.org Writer, OpenOffice.org Calc.

„IT card” се получава след успешно преминаване на тест, разделен на пет основни модула, които покриват Интернет, Windows и Linux. Всеки потребител сам избира дали да се яви на единичен модул или на комбиниран тест. Единичният тест за всеки модул съдържа 70 въпроса или задачи. Кандидатът разполага с 2 часа, за да се справи с въпросите. Комбинираният тест съдържа 105 въпроса от всички модули. В този случай кандидатът има на разположение три часа. Въпросите и задачите са на български език, но кандидатът може да избира дали да работи с българска или английска версия на съответната програма.

Системата Европейски компютърен паспорт Xpert, по която ЦКО при БСК предлага обучение и сертификация от м. април т.г., е призната, изпитана и актуална методика за обучение и изпити, гарантиращи признаване на квалификацията си за работа с компютър в цяла Европа. Системата Xpert се състои от осем модула, всеки от които завършва с еднакъв за цяла Европа изпит, с продължителност на всеки един от тях 120 минути. След успешно завършване на трите задължителни модула - "Основи на електронната обработка на данни", "Основи на текстообработката" и "Основи на Интернет", се дава Европейски компютърен паспорт Xpert. След успешното завършване на два от допълнителните модули - "Текстообработка за професионалисти", "Електронни таблици", "Приложение на база данни", "Презентация" и "Комуникация", се дава Европейски компютърен паспорт Xpert Master.

За цялостната организация на реализирането на системата Xpert се грижи Европейската изпитна централа в Хановер, Германия, която разработва от 1982 г. професионални учебни и изпитни концепции за пазара на труда. От повече от 15 г. Европейската изпитна централа в Хановер координира и контролира разработването на програмите, грижи се за постоянната актуализация на изпитите, учебното съдържание и материалите, за непрекъснатото обучение на преподавателите и стандартизираното и бързо провеждане на изпитите. Това гарантира високото ниво на курсовете и широкото разпространение на сертификатите "European Computer Passport Xpert" и "European Computer Passport Xpert Master".



Тагове:   обучение,


Гласувай:
0



1. killu -
17.10.2006 16:19
Аз като не съм държавен служител може ли да се опитам да мина тестовете и да получа ITcart и Xpert?
цитирай
2. nakom - пак тъпотии
17.10.2006 21:21
освен че ни харчат парите за глупости , даже се и хвалят с което.научили 50 бюрократа на уърд и ексел вместо да си потърсят хора с такова.тази "изучена" бройка никак не се връзва с 30 000 уиндоуса наети от администрацията.и съм убеден че и половината пак не могат да работят с компове.
цитирай
3. killu - Че защо им е да ги учат важното е да ги ...
18.10.2006 07:09
Че защо им е да ги учат важното е да ги имат и в джоба на министъра да влезе някой лев....
цитирай
4. анонимен - Четете малко по-внимателно...
18.10.2006 07:47
Ако прочетете по-внимателно информацията, ще видите, че не става дума да ги учат тепърва да работят с офис-пакета, а само ще ги сертифицират, т.е. ще минат на изпити. Европа има определени изисквания към нашата администрация и те трябва да бъдат покрити. Това със сигурност ще е полезно и за всички нас - потребителите на административни услуги.
цитирай
5. анонимен - За бройката...
18.10.2006 07:50
Що се отнася до бройката, в информацията пише, че това е "пилотно" сертифициране и обхваща засега само 50 служители. Това не означава, че всички не трябва да преминат през подобна процедура.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 531332
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930