Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2006 15:35 - 24 безработни софиянци получиха квалификация за изграждане на битови газови инсталации
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес, 26 октомври, 24 безработни лица, регистрирани в бюрата по труда в гр. София, получиха дипломи за завършен курс в Центъра за професионално обучение при БСК по съвместната програма между БСК и „Овергаз холдинг” АД в областта на битовата газификация. 16 от курсистите бяха сертифицирани като инсталатори, а 8 – като проектанти на битови газови инсталации. (вж. СНИМКИ)

Обучението се финансира по проект „Превърни потенциала в енергия” по Националния план за действие по заетостта 2006, на Министерството на труда и социалната политика. По същия проект продължава обучението на още 24 курсисти на територията на гр. Варна.

До момента по съвместния проект между БСК и „Овергаз холдинг” АД са обучени общо над 300 души, част от които вече работят като подизпълнители на „Овергаз” в дейности по проектиране, монтаж и поддръжка на битови газови инсталации. Част от курсистите на ЦПО при БСК регистрираха свои собствени малки фирми в сферата на битовата газификация – техният брой вече надхвърля 50.

Проектът „Превърни потенциала в енергия” се реализира пилотно в София и Варна, а при отчитане на положителни резултати ще се мултиплицира в цялата страна през 2007 г.

Подборът на курсистите (безработни лица) беше осъществен съвместно от представители на БСК и бюрата по труда. След дипломирането си те получават възможност да стажуват в продължение на три месеца в инсталаторски фирми във Варна и София.

Част от целите на проекта са да се създадат умения и знания у младежите, завършили висше или средно техническо образование, за започване на самостоятелна дейност и развитие на кариера, разкриване на фирми и създаване на нови устойчиви работни места. Цели се, също така, да се увеличи качеството на работната сила и да се мотивират целевите групи за активно поведение на трудовия пазар.

За резултатността на проекта говори и фактът, че се очаква динамика в този подотрасъл (газификация) и трайна тенденция на растеж за период от около 20 години. Прогнозираното интензивно развитие на газовия пазар предполага осигуряването на няколко хиляди нови работни места в следващите 2-3 години за специалистите, които ще бъдат ангажирани в процеса на изграждане и обслужване на газовите инсталации и съоръжения.

На този етап броят на проектантските и инсталаторските фирми изостава значително много спрямо увеличението на газоразпределителната мрежа в целевите региони. Ако не се реагира своевременно, т.е. да се осигури процес на обучение за създаване на управленски кадри и предприемачи в сектора, планираните темпове за нарастване на потреблението за битови нужди няма да бъдат постигнати. От тази гледна точка, секторът е изключително благоприятен за създаване на устойчив, жизнеспособен малък бизнес със сериозни предпоставки за пазарен успех.



Тагове:   безработни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530450
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930