Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2007 14:46 - Позиция на европейския бизнес за кръга Доха от преговорите в рамките на СТО
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 608 Коментари: 0 Гласове:
0



След прекъсването на преговорите през юли 2006 г., Кръгът Доха е в криза”, се казва в разпространена днес позиция на BUSINESSEUROPE – Конфедерация на европейския бизнес.

Според BUSINESSEUROPE:

Времето минава. Европейският бизнес, търговци и индустриалци, са обединени в загрижеността си, породена от сегашната задънена улица. Ако преговарящите не успеят да постигнат съгласуваност по основни параметри на споразумението до пролетта на 2007 г., това ще коства не само загубени ползи от многостранната търговска либерализация, но и цената на провала ще бъде голяма.

Уникални ползи
Многостранната търговска система на СТО е неповторима в генерирането на икономически растеж, облекчаване на бедността, по-добро управление и засилване на интеграцията. Двустранните и регионални споразумения могат да бъдат от помощ за изпълнението на многостранната система, но не и да я заменят.

Печалби за всички
Бизнесът и потребителите от цял свят ще спечелят от новите отговорности на СТО:

  • Премахването на тарифните и нетарифни бариери поставя основите на повишената конкурентоспособност и икономически растеж във всички региони, на намаляването на издръжката на живота и повишаването на потребителския избор.
  • Баланс на услугите за около 20% от целия световен износ и 60% от годишния поток на преки чуждестранни инвестиции. По-добрият достъп до пазара за предоставящите услуги, ще подхрани благосъстоянието и икономическия растеж в развиващите се страни.
  • Мерките за търговско подпомагане ще позволят на бизнеса в света да спести около 300 милиарда евро годишно.
  • Подобрените многостранни правила, т.е договаряне за антидъмпинг и регионална търговия, ще осигурят юридическо подсигуряване и предсказуемост, и ще улеснят помирителните процеси.

Ключът към успеха
Трябва ли правителствата да позволят всичко това да бъде загубено, заради различия по отделни аспекти от агрикултурната политика? Абсолютно не. Намаляването на вредните за пазара и търговията субсидии са в интерес на множеството.
Агрикултурния протекционизъм повишава цените за потребителите и пречи на по-бедните страни. Ако фермерите се нуждаят от подкрепа, трябва да се използват по-малко спъващи методи. Всички членове на СТО, включително от ЕС и САЩ, трябва да направят необходимите компромиси.

Действие сега
Много време е вече загубено. Европейският бизнес приканва всички правителства, членове на СТО, да подновят Кръга Доха и успешно да приключат преговорите, колкото е възможно по-скоро. Отговорността за бъдещите поколения е във ваши ръце.



Тагове:   доха,   позиция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530677
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930