Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2007 08:47 - Съдебното дело срещу КРИБ спечелено на първа инстанция
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.02.2007 08:47


СГС се произнесе по иска срещу наименованието на „Конфедерация на индустриалците и работодателите в България – гласът на българския бизнес” (КРИБ). Искът беше внесен през м. юли 2006 г. от петте национално представителни работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Български съюз на частните предприемачи „Възраждане” и Съюз за стопанска инициатива.

Съдът постанови решение, с което се приема за установено по отношение на ответника (КРИБ), че наименованието на сдружението въвежда в заблуждение, поради което противоречи на изискванията на чл.7, ал.2 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

МОТИВИ НА СЪДА:

1. Така направеното вписване въвежда в заблуждение, поради което противоречи на изискванията на императивната разпоредба на чл.7, ал.2 от ЗЮЛНЦ. Това е така, защото понятието „конфедерация” не е обикновен съюз, а е съюз на  сдружения от същия вид, от който е конфедерацията.

2. Съгласно чл.5 от Конвенция № 7 на МОТ за синдикална свобода и закрила на правото на синдикално организиране, ратифицирана с Указ № 111/59 г. (ДВ, бр. 35/97), организациите на трудещите се и работодателите имат право да образуват федерации и конфедерации. Конвенцията, която е част и от вътрешното ни законодателство, определя конфедерацията като съюз на организации на работодателите, а не съюз на работодатели и физически лица, каквато всъщност е КРИБ. Това обстоятелство се признава и от ответника (в КРИБ членуват и индивидуални работодатели, а не само сдружения на работодатели).

3. Както е редактирано вписаното наименование, може да се направи извод, че съответното сдружение е единственият представител на работодателите в България, което безспорно не е вярно и което въвежда в заблуждение представителите на бизнеса в страната и извън нея. С това се увреждат интересите на ищците, които също така представляват сдружения на работодатели, и създава колебание относно техния статут като равнопоставени участници в обществения диалог и правото им да представляват работодателите на национално и международно равнище.

4. Наименованието, което създава представа, че ответникът е единствената организация на работодателите, противоречи на действащата нормативна уредба, която урежда възможността в страната да съществуват повече от една организации на работодателите.

С оглед изложеното по-горе, Съдът приема, че предявеният иск е основателен и следва да бъде уважен, ведно със законните последици. Следва на основание чл.64 от ГПК, ответникът да бъде осъден да заплати на ищците направените от тях по делото разноски.

Решението може да бъде обжалвано пред САС в 14-дневен срок от уведомяването на страните за това.

***

Припомняме, че на 3 юли 2006 г. пет от шестте национално представителни организации на работодателите, внесоха в Софийски градски съд искова молба срещу вписването в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел на организация с наименование: „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – КРИБ, гласът на българския бизнес”.

В исковата молба се посочва, че наименованието е некоректно и въвежда в заблуждение държавни, регионални и общински органи, международните институции, работодателски организации, чуждестранни инвеститори, както и българските предприятия. То създава съмнения относно правото на петте национално признати работодателски организации да представляват интересите на работодателите и индустриалците, което е заплаха за деловите им контакти по смисъла на чл. 7 ал. 2 от ЗЮЛНЦ, а решението за вписването е неправилно като противоречащо на закона. 

Основните аргументи на ищците срещу регистрацията на КРИБ са следните:

1. Сдружението е определено като конфедерация, но видно от Устава, не е изградено на конфедеративен принцип;

2. Използваната в наименованието наставка „те” в думите „работодателите” и „индустриалците” предполага участието в сдружението на всички работодатели и индустриалци в страната без изключение, което не отговаря на фактическото положение с членската маса на сдружението.

3. Думата „работодателите” в наименованието внушава, че сдружението е единствената национално призната организация на работодателите в страната, което също не отговаря на действителното състояние и е в противоречие на нормативните актове. Съществуващата правна система създава предпоставки за повече от една организация на работодателите, докато въпросното наименование предполага една единствена организация.

4. Словосъчетанието „Гласът на българския бизнес” е модификация на мотото на Съюза на индустриалните и работодателски конфедерации в Европа (UNICE), което е „Гласът на бизнеса в Европа”. Използването на български аналог на това мото в наименованието заблуждава, че КРИБ е член на UNICE, при това – единствен от българските организации на работодателите. И този факт не отговаря на истината, тъй като единствената българска работодателска организация, член на UNICE, е Българската стопанска камара.




Тагове:   дело,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 529196
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031