Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2007 12:16 - ЕК прие представената от Меглена Кунева Зелена книга за защита правата на потребителите
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската комисия прие представената от еврокомисаря Меглена Кунева "Зелена книга", която има за цел да защити правата на европейските потребители, включително възстановяването на заплатените суми, време за размисъл и тяхната адаптация към предизвикателството на дигиталния свят. В "Зелената книга" се търсят мненията на заинтересованите страни и се съдържат над 28 конкретни предложения, които засягат 8 директиви, за възможни нови действия по защита на потребителите.

Пред журналистите днес г-жа Кунева съобщи, че гражданското потребление, в това число домакинства и нестопански субекти, дава общо 58% от брутния вътрешен продукт на ЕС. Към днешна дата, обаче, едва 6% от потребителите в ЕС пазаруват по интернет зад граница. Европейската комисия си поставя за цел да укрепи доверието на потребителя в единния европейски пазар, като въведе комплекс от общи правила, с които той да знае какви са правата му и да си осигурява нужната защита при необходимост.

Меглена Кунева даде за пример Дания, където вече имало възможност при онлайн-търговия да се увериш в почтеността на продавача. Според българския еврокомисар потребителят трябва да се ползва с равни права при закупуването на диск с музика от магазин и при изтеглянето на музикални изпълнения от платени сайтове в интернет.

Според Кунева онези, които в момента пазаруват онлайн, нямат нужната защита като потребители. Еврокомисарят постави и въпроса дали на ЕС му е нужно да поддържа 27 мини онлайн-пазара в съюза и така да лишава потребителите от избор, възможности и конкурентни цени.

Кунева съобщи, че около 15 март ще представи своята стратегия като еврокомисар по защита на потребителите.

Междувременно в писмо до медиите от BUSINESSEUROPE, чийто член е БСК, изразиха съгласието си с изказаната в Зелената книга позиция относно съгласуваността на политиката по защитата на правата на потребителите и обявиха готовността си да участват в бъдещите дебати с цел да се заздравят вътрешните пазари в полза както на потребителите, така и на фирмите.



Тагове:   Меглена,   Кунева,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530660
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930