Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2007 12:15 - Как се печелят игрите с европарите? Над 2 млн. евро, раздадени в нарушение на правилата
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
0



Нахъсани от песимистични подозрения оптимистичните по природа, нашенски фирмаджии от среднодребен калибър предизвикват провеждането на едно любопитно експертно изследване. Резултатите му са повече от смущаващи. Както научи в. КЕШ, негови автори са анализаторите от Борсовата информационна компания "Капиталов пазар" (дружеството е 100 процента собственост на БСК).

Предмет на тяхното внимание са организираните през миналата година търгове от Министерството на икономиката и енергетиката по програма ФАР "Подкрепа за повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия". Реализацията на този важен проект, насочен изключително към малкия и средния бизнес, започва още през 2005 г. със схемата за "Безвъзмездна помощ за предоставяне на консултантски услуги". Интересът към нея е огромен, а обществените очаквания са правителството да осигури ефективен, прозрачен и справедлив механизъм за привличане и усвояване на финансовата помощ предоставена ни от ЕС. На това поне се надяват регистрираните над 170 консултанти, подали повече от 900 проекта по консултантската грантова схема и още 1440 кандидати, подали проекти по схемата за безвъзмездна помощ "Конкурентоспособност". По план консултантската схема трябваше да започне през февруари 2006-а, но резултатите от класацията на кандидатите бе обявена едва по Коледа, така че реалният старт на схемата стана през януари тази година. Стартът на схемата "Конкурентоспособност" пък бе даден в разгара на миналогодишните летни отпуски. Твърде неподходящо време, в което предприятията трябваше да подготвят и представят проектите си.

Натрупаните закъснения и по двете грантови схеми - и за консултантите, и за предприятията, изправят всички кандидати пред риска да не получат безвъзмездната помощ. Защото определеният от ЕС краен срок за усвояване на предвидените по програма ФАР средства бе... 30 ноември 2006 г. Оказва се обаче, че освен закъсненията има и още един, не по-малко опасен фал. Според споменатия вече анализ на борсовата информационна компания "Капиталов пазар" при търговете за одобряване на проектите са допуснати редица нарушения, които в крайна сметка също поставят под угроза усвояването на безвъзмездните евро пари. На първо място има издънка в регионалното разпределение на помощите. Една от главните цели на схемата "Конкурентоспособност" е да "подготви българските региони за изпълнение на структурните политики, прилагани от страните -членки на ЕС". А на практика близо 70% от безвъзмездната помощ в общо размер от 8.7 млн. евро са разпределени за фирми само от Югозападния и Южен Централен район на България. Над 50 на сто от парите по програмата са насочени към шест населени места - София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Габрово и Шумен, останалите пият по една студена вода. На всичкото отгоре се оказва, че оценителската комисия към Министерството на икономиката и енергетиката е одобрила проектите на 31 предприятия, които не отговарят на първото изискване към кандидатите - основният им предмет на дейност да е производство. А общият размер на раздадените им неправомерно пари възлиза на 1.4 млн. евро. Сред късметлиите фигурира и габровското ООД "Техномат - Меркурий", занимаващо с търговия на едро с железария и водопроводно и отоплително оборудване, получило безвъзмездна помощ от почти 50 хил. евро. Управител на дружеството е Гроздан Стоянов Стоянов, който пък е един от седемте обвиняеми по мегаделото за източване на над 12 млн. лв. от ДДС, чиято престъпна схема в. КЕШ описа подробно в броя си от 3 ноември 2006 г. В групата на 31-те са и проектите на софийските фирми "Аси къмпани" ООД и БГМАП ООД, спечелили грантови суми по 49 хил. евро. Първото дружество се занимава с рекламна дейност, а второто с консултации по хардуер. И двете фирми са регистрирани на един и същ адрес в столичния квартал "Лозенец" и съдружници в тях са съпрузите Виолина и Стоил Костови. Което ще рече, че по смисъла на българското законодателство се представляват от свързани физически лица.

Има и друг тип обвързаности. Експертите от икономическото министерство са допуснали да бъдат подписани договори за финансиране на 15 фирми, за които има основателни съмнения, че не покриват законовите изисквания за малко и средно предприятие. Въпросните дружества не са независими, а са свързани с лица или партньори от големи предприятия, в т.ч. български или чуждестранни холдингови структури. Такъв например е случаят с "Керамика" АД - Бургас, взело 48 хил. евро и свързано с "Черноморски холдинг", "Нефтохим - инвест", "Рилапласт" и тем подобни. Аналогично стоят нещата и за "Дамяница" АД, свързана с "Англо-бългериън Винтнърс", "Икономедиа" и прочие. Сред 15-те е и "Пластимо" АД, свързано с "Българска индустриална и търговска корпорация", "Българска холдингова компания" и с още куп едри структури. Оплетено в същата тънка, но здрава паяжина е даже и авторитетното дружество "Електрон прогрес" (партньор на английския "Екуест"), чийто собственик Георги Крумов след покупката на "Сити център София" проявява апетит и към концесията на софийския боклук. Списъкът на бизнес партньорите на уж малките и средни предприятия, получили общо 650 хил. евро, е доста дълъг. За финал трябва да посочим и последната констатация от изследването на борсовата информационна компания "Капиталов пазара": "Наличието на 16 одобрени проекта с абсолютно еднакви по групи наименования буди основателни съмнения както за обективността и безпристрастността на оценителската комисия, така и за нейната свързаност с консултантите, подготвили тези проекти." Това е положението - копи-пейст и... печелиш серийно едни сладки безвъзмездни европейски пари. А защо става така - отговора знаят в мегаведомството, оглавявано от вицепремиера Румен Овчаров.

Автор: Мария Шахъмова, в. КЕШ




Тагове:   как,   нарушение,   млн,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 529256
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031