Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2007 12:15 - Регулаторните режими в България обсъдиха депутати от БСП и ръководителите на работодателските организации
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
0



На 7 февруари в Народното събрание се проведе среща между народни представители, членове на ВС на БСП, и ръководителите на национално представителните работодателски организации, членове на АОБР (Асоциация на организациите на българските работодатели) – Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, БСЧП „Възраждане” и Съюз за стопанска инициатива.

От страна на БСП участваха 8 народни представители, водени от Мая Манолова (отговарящ за връзките с бизнес организациите). Сред участващите народни представители беше и председателят на Комисията по бюджет и финанси Петър Димитров, както и представители на Комисията по икономическа политика и Комисията по бюджет и финанси.

Основна тема на разговора бяха съществуващите в страната регулаторни режими и по-конкретно тези, които са въведени незаконосъобразно, без правно основание. Презентация по темата направи председателят на БСК Божидар Данев. Припомняме, че БСК организира дискусия по темата през м. декември 2006 г., на която представи свое изследване.

Участниците в разговора се споразумяха да се създаде съвместна работна група, съставена от представители на бизнес организациите и депутати, която в кратък срок да направи преглед на регулаторните режими, въведени без правно основание. След приключване на работата на групата, да се прецени кои от установените режими да се узаконят и кои да отпаднат, а на отговорните за въвеждането им лица да се наложат административни санкции.

В хода на днешния разговор представителите на бизнеса поискаха да бъдат регламентирани сроковете за издаване на лицензи, както и ясни санкции за отговорните лица при неизпълнение на тези срокове. Беше изтъкнато, че взаимоотношенията между администрацията и бизнеса в тези случаи следва да се тълкува като вид търговска сделка, а при всяка сделка пропуснатите ползи се компенсират от виновната страна.

По предложение на председателя на Комисията по бюджет и финанси след месец ще се проведе повторна среща, на която бизнес организациите да представят пакет от предложения за законодателни промени в сферата на регулаторните режими, които депутатите се ангажират да приемат в максимално ускорени срокове. Беше решено подобни регулярни срещи да се провеждат на всеки 6 месеца с цел преглед на изпълнените ангажименти на всяка от страните към съответния момент.

Възможност за преодоляване на проблемите в областта на регулаторните режими е да бъдат делегирани права на бизнеса за тяхното управление и контрол. Това би могло да стане чрез Закона за браншовите организации, който се подготвя от Министерския съвет и предстои да бъде внесен в Народното събрание. Народните представители се ангажираха да подкрепят подобни текстове от закона, ако те бъдат предвидени в проекта на МС.

Беше предложено, също така, чрез нормативен акт да се уреди създаването на контролен орган по въвеждането и изпълнението на регулаторните режими в страната, в който да бъдат включени представители на Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на финансите и представители на бизнес организациите.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 531026
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930