Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2007 15:28 - Националният институт по облекло и текстил (НИОТ) официално отвори врати
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 955 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес, 22 февруари, на територията на столичния завод „Витоша” (бул. Черни връх 47, ет. 4) официално беше открит Национален институт по облекло и текстил (НИОТ).

Откриването е едно от най-важните събития за сектор текстил и конфекция за последните 15 години – сектор, който определя облика на износа на страната ни за ЕС.

НИОТ е учреден от изтъкнати научни работници и директори на водещи компании, произвеждащи текстил и облекло в България. До създаването на НИОТ, България бе единствената държава в ЕС без институт по облекло и текстил.

Основните приоритети на института са квалификацията на кадрите, разработката на иновативни продукти и изграждане на съвременна лаборатория за тестване, съгласно европейските стандарти.

***

Текстилната и шивашка индустрия играе важна роля в българската икономика. Секторът продължава да бъде изключително експортно ориентиран – износът на текстил и облекло представлява 27,6% от износа на България за ЕС и поддържа положителен търговски баланс, с над 180 000 души заети в производството. 86% от българския износ на текстил и облекло е за страните от Европейския съюз. Наблюдава се  значителен ръст в стойността на износа на текстил и облекло за ЕС през 2006 г.- +10%, в сравнение със същия период на предходната година.

Отчитайки крайната необходимост от съвременно звено за иновации и съвременни методи за производство, маркетинг и консултации, в съответствие с изготвената Стратегия за развитие на текстилната индустрия в България, на 2 юни 2006 г., с подкрепата и съдействието на GTZ (Германското дружество за техническо сътрудничество) в гр.София бе учреден Национален институт по облекло и текстил (НИОТ).

НИОТ е доброволно сдружение с нестопанска цел, което е правоприемник на опита, дългогодишната практика и традиция на закрития държавен Институт по облекло и конфекция /ВЕДА/.

Институтът се представлява от Динко Овчаров – директор, и Диана Маринкева – зам.-директор, а в Управителния съвет на сдружението участват директори на големи текстилни и шивашки компании и  научни работници.

НИОТ ще се финансира от разработване на иновативни продукти, участие в европейски програми и проекти, семинари, изложения, бизнес мисии, обучение и квалификация и лабораторни тестове.

Основните  цели на НИОТ са:

  • Да осъществява иновационна, научно-техническа и развойна дейност в сектори текстил и облекло, да разработва нови форми на научно-изследователска и приложна дейност,
  • Да повишава квалификацията на специалистите от различните нива на производството в сектор текстил и облекло, да съдейства за професионалното им изграждане и да защитава техните творчески интереси,
  • Да извършва лабораторни тестове, изследвания и сертифициране на текстилни продукти, в съответствие с европейските и пазарни изисквания.
  • Да представлява колективните интереси на фирмите от текстила и конфекцията пред държавните и международни органи и организации и осигурява защита от търговска, икономическа, правна и научна гледна точка на българско, европейско и международно ниво;
  • Да участва в изграждането на мрежа за сътрудничество с националните Институти по текстил и облекло на страните-членки на Европейския съюз;
  • Да съдейства за създаването на благоприятна среда за развитие на текстилната  промишленост в България, в съответствие с интересите на своите членове;
  • Да участва във формирането и осъществяването на научно-развойна, екологическа, икономическа и социална политика в сектора и отрасъла;
  • Да организира и участва в изложения, семинари и др. подобни мероприятия, както и да съдейства на свои членове за участие в подобни изяви;
  • Да разработва иновативни проекти и взема активно участие в защита на интелектуалната и индустриална собственост на своите членове и съмишленици.

***

След 1 януари 2007 г. България е не само пълноправен член на ЕС, но същевременно е и външна граница на съюза. Това предопределя и нейните отговорности пред другите страни-членки на ЕС за спазване на поетите ангажименти по прилагане на нормативните изисквания към текстилните продукти от глава 1 “Свободно движение на стоки”, сектор “Други продуктови групи”. Всички текстилни продукти, които идват от страни извън ЕС и преминават през територията на България, както и такива, които ще бъдат обработени у нас, подлежат на изследване с издаване на протоколи от изпитванията от независими акредитирани лаборатории на страната.

Сегашното състояние на лабораториите в България е далече под изискванията на ЕС. Всички лаборатории на фирмите, без изключение, са с остаряло оборудване, което може да служи само за вътрешнофирмено контролиране на параметрите на текстилните продукти. Това принуждава българските фирми и митническите органи да прибягват до услугите на независими акредитирани лаборатории в Германия, Унгария, Италия и Франция, което оскъпява и удължава процедурата по изследванията и издаването на протоколи с резултатите.

Създаденият в средата на миналата година Национален институт по облекло и текстил включва в стратегията си за развитие на текстилната промишленост в България създаването, екипирането и акредитацията на независима лаборатория за изпитване на всички текстилни продукти. Лабораторията ще включва механични, физико-химични и аналитични тестове на текстилните продукти, които да покриват цялата гама от показателите за съответствие с евронормите. Това ще бъде от голяма полза за фирмите и институциите, които трябва да извършват изследване на текстилните продукти, като ще намали основните и косвени разходи по изследването и ще съкрати силно технологичния срок за извършване на тестовете.

Освен това, тази лаборатория ще обслужва и други страни от региона, като Гърция, Македония, Сърбия и Черна гора.

НИОТ със своя научно-технически потенциал ще осъществява логистиката на работата на лабораторията и ще разширява спектъра на своята дейност, като непрекъснато ще актуализира и въвежда новите тестове, свързани с разработването и въвеждането на стандарти по производството и разпространението на текстилни продукти на територията на ЕС. Ефектът от подобна лаборатория ще се отрази и върху имиджа на българската текстилна промишленост в условията на ЕС.

НИОТ ще представлява сигурна защита за българският потребител, както и сериозна пречка за внос на некачествени стоки от изток.

За допълнителна информация:
Тел./факс: 02/ 843 77 78, 988 16 41
Адрес: София, бул.Черни връх 47, ет.4
online@niot.eu
diana.marinkeva@gmail.com





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 529379
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031