Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2007 16:59 - С промени в Кодекса на труда се въвежда 4-годишен мандат на представителност в НСТС на работодателските и синдикалните организации
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
0



Проект на закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда и промени в постановление №168 на МС от 2006 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности обсъди на днешното си заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщиха от Правителствената информационна служба. В заседанието, проведено под председателството на вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, участваха министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, заместник-министрите на финансите Кирил Ананиев и Любомир Дацов и ръководители на синдикални и работодателски организации, сред които зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян.

С промените в Кодекса на труда се въвежда 4-годишен мандат на представителност в НСТС на организациите на работниците и служителите и на работодателите. След изтичането му Министерският съвет провежда процедура за признаване на представителност на национално равнище. Председателят на НСТС ще обявява в “Държавен вестник” начало на процедурата шест месеца преди изтичане на 4-годишния срок, а в 3-месечен срок организациите на работниците и служителите и на работодателите следва да подават исканията.

При определяне на реда за установяване наличието на критериите за представителност на национално равнище МС ще спазва принципите на равнопоставеност при преценка на критериите, прозрачност на процедурата по установяването им, гарантиране истинността на първичната информация и взаимен контрол. Организациите на работниците и служителите и на работодателите, които с решение на МС са били признати за представителни на национално равнище на основание на съществуващите преди изменението текстове, запазват представителността си шест месеца след влизането на закона в сила.

Организациите на работниците и служителите и на работодателите, които искат да бъдат признати за представителни, трябва да са били регистрирани като юридическо лице най-малко две години. Целта на това изискване е съответната организация да е имала възможност да покаже ясен социален профил и да се е включила успешно в социалния диалог.

Поради някои специфични характеристики на организациите на работодателите и с оглед осигуряване на по-широка представителност на малките и средните предприятия, с проектозакона се предлага при определяне числения състав на съответната организация да бъдат прилагани два варианта. Единият критерий е тези организации да имат 750 членове, всеки от които с не по-малко от 10 работници и служители, наети по трудов договор, и общо не по-малко от 15 000 работници и служители във всички членове на работодателската организация. Вторият критерий е тези организации да имат най-малко 30 000 работници и служители, наети по трудов договор, във всички членове на работодателската организация.

С цел гарантиране на обективност при определяне на представителността на организациите на работодателите се предвижда в случаите, когато отраслова организация на работодателите членува в две или повече организации на работодателите тя да се включва в списъка на тази, на която е дала изрично пълномощно да я представляват в системата на тристранното сътрудничество.

Проектът на ЗИД на Кодекса на труда е разработен в изпълнение на препоръките в областта на социалния диалог в Мониторинговия доклад на ЕК от септември 2006 г. Те са свързани с посочването на обективни и безпристрастни критерии за представителност на организациите на социалните партньори.

НСТС разгледа също изменения и допълнения в ПМС №168 от 2006 г., с което се определят заплатите в бюджетните организации и дейности. Промените са свързани с направени по-рано структурни промени в отделните администрации и не водят до промяна на индивидуалните основни заплати. Заплатите на работниците в бюджетната сфера ще бъдат повишени с 10% от 1 юли с отделно постановление, което предстои да бъде прието.
 




Тагове:   организации,   мандат,   НСТС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530426
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930