Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2007 09:14 - БСК стартира предоставянето на услуги по реализиране на социално-осигурителните права на работодателите в ЕС
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
0



За да отговори на нуждите  на работодателите при осъществяване на стопанска дейност на територията на Европейския съюз, Българската стопанска камара стартира нова услуга за своите членове - комплексно обслужване при реализиране на социално-осигурителни права на работодателите в ЕС. Това обслужване обхваща, както предоставянето на експертни консултации по приложимото европейско законодателство, гарантиращи законосъобразното регламентиране на отношенията с наетите лица и чуждестранни партньори, така и цялостната подготовка и изготвяне на изискваните в ЕС документи.

В европейското социално-осигурително законодателство е установено общото правило осигурителните вноски да се внасят в държавата-членка, на чиято територия лицето работи, в размера, определен от съответната държава, независимо че седалището или мястото ви на стопанска дейност се намират в България. От тази обща норма, обаче, са установени редица изключения, въз основа на които можете да внасяте осигурителните вноски в България, в определения съгласно българското законодателство размер, дори и когато наетите от вас лица работят на територията на ЕС.

Тази възможност е предвидена в случаите на командироване на наети и самостоятелно заети лица; по отношение на: моряците; лицата, работещи в международния транспорт; лицата, наети в две или повече държави-членки.

По отношение на командироването са установени редица условия, при спазването на които работодател, изпращащ наети от него работници на работа на територията на държава-членка за период до 12 месеца, ще има задължение да осигурява наетите лица единствено в България. Допусната е и възможността за наемане на работници само с цел командироването им на територията на ЕС, при спазване на допълнителни изисквания. Във всички случаи на командироване, при извършване на проверки от компетентните органи на държавата-членка, в която лицата работят, фактът, че те са осигурени в България, и поради което не подлежат на обществено осигуряване в другата държава-членка, се удостоверява с издадени за целта европейски формуляри. Предвидена е възможност за удължаване периода на командироване с още 12 месеца, както и за уреждане на споразумения за дългосрочни командировки. Подобни правила са установени и в случаите на командироване на самостоятелно заети лица и на моряци – наети или самостоятелно заети.

С оглед улесняване на дейността на фирмите и спестяване на време, БСК предоставя следните комплексни УСЛУГИ:     

1. Консултации относно:

  • командироване на наети лица, самостоятелно заети лица и моряци от български работодател в държава-членка на ЕС:
    • условия за командироване;
    • необходими документи,
  • командироване на наети лица, самостоятелно заети лица и моряци от чуждестранен работодател в Република България или в друга държава-членка на ЕС:
    • условия за командироване;
    • необходими документи,
  • условия за социално осигуряване на:
    • лица, наети на работа в международния транспорт;
    • моряци,
    • лица, наети на работа едновременно в две или повече държави-членки на ЕС;
    • лица, наети на работа в държави-членки на ЕС с обща граница;
    • лица, работещи едновременно като наети в една държава-членка на ЕС и като самостоятелно заети в друга държава-членка на ЕС.

2. Изготвяне на документи:

  • Изготвяне на комплект документи за издаване на удостоверения Е 101;
  • Изготвяне на комплект документи за издаване на удостоверения Е 102;
  • Изготвяне на комплект документи при искане за споразумение за прилагане на българското социално-осигурително законодателство по изключение.

Консултации и изготвяне на документи се извършват в сградата на Българска стопанска камара, София, ул. Алабин 16-20,  в предварително уточнен ден и час.

Лице за контакт:
Наталия Събева, Главен юрисконсулт
тел. 02/ 987 22 64
еmail:
natali@bia-bg.com 




Тагове:   осигурителните,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530412
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930