Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2007 11:49 - BUSINESSEUROPE – Конфедерация на европейския бизнес, чийто член е БСК, оповести днес, 28 февруари, своя „Икономически преглед – Пролет 2007”.
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
0



BUSINESSEUROPE - Най-голямата бизнес организация в Европа, обединяваща повече от 20 милиона малки, средни и големи компании чрез 39 значими индустриални и работодателски федерации от 33 страни (вкл. България), оповестява два пъти годишно своя Икономически преглед, в който представя анализа и прогнозите на бизнеса – както за актуалното, така и за бъдещото икономическо развитие на стария континент.

Предлагаме Ви резюме на документа.

***

Икономически преглед - Пролет 2007
8 Ѕ милиона нови работни места за три години
Трамплин за национални реформи

ПРЕАМБЮЛ

• Възстановяването в ЕС

Икономическите условия в ЕС продължиха да се развиват през последните месеци в положителна посока, което се отразява и в прогнозата за растежа на БВП за 2007 г. -  2.2 % за страните, въвели еврото (евро зона), и 2.6 % за ЕС, като цяло.

Най-окуражаващият знак за европейското развитие е повишената в момента заетост. По наши оценки, икономиката на ЕС ще създаде повече от 8.6 млн. нови работни места през периода 2006-2008 г., други 16 млн. вече са създадени в пика на предишния цикъл през 2000 г. Тези позитивни тенденции идват като доказателство за ползите от изминалите реформи, целящи да повишат участието в трудовите пазари, основно по отношение на заетостта на жените и възрастните работници, позволяващи реинтеграцията на безработни. Нивото на безработица през следващата година се предвижда да бъде най-ниско от 1990 г. - около 7 % за ЕС и 7.2 % за евро зоната.

• Инфлационният натиск остава умерен

Инфлацията в потребителските цени се очаква да бъде около 2% в евро зоната през 2008 г. Изключително важно е това, че социалните партньори продължават да изпълняват задълженията си и да избягват прекалено високите осигуровки, които могат да обезкуражат търсенето на пазара на труда и да доведат до по-висока инфлация.

• Използване на дивидентите от прелома за повишаване на потенциала за икономически растеж на Европа

По голям икономически растеж се предвижда през 2008 г. и напред, особено ако правителствата са способни да извлекат ползите от подобрените икономически условия и да продължат реформите. Това би повишило доверието и сигурността на местно ниво. За да се случи това, политиците трябва да си вземат поуки от предишни грешки и да избягват самодоволството, което характеризираше политиката през изминалия период, през втората половина на деветдесетте години на 20 век. Това самодоволство беше причина за недостигането на целите на икономиката на ЕС през първата половина на новото десетилетие.

Правителствата трябва да се възползват от съществуващите процеси по възстановяване на икономиката, за да предпазят държавните финанси от ненужни разходи, като намалят държавните дългове и се подготвят по-добре да посрещнат влиянието на застаряването на населението.

Отговорността за реформите трябва да се поемат главно от страните-членки, но и институциите на ЕС играят съществена роля в този процес, особено в периода преди Пролетната сесия на Европейския съвет.

ИКОНОМИЧЕСКИ ОЧАКВАНИЯ И МАКРО ПОЛИТИКА

• Икономически растеж

През 2006 г. европейската икономика регистрира най-висок ръст на икономически растеж през последните десет години, достигайки 2.7% в евро зоната и 3.0% ЕС, като цяло. По-динамични промени се забелязаха сред новите страни-членки, но също така и в Ирландия, Швеция, Гърция, Испания и Австрия.

• Пазар на труда и производителност

Заетостта в Европа продължава да се поддържа на значително високо ниво. През 2006 г. бяха създадени около 3 милиона нови работни места в ЕС, като подобен растеж се очаква и през 2007 г. Краткосрочните очаквания за заетостта остават положителни, особено в сферата на услугите, в която се създават изключителен брой нови работни места.

На национално ниво най-динамично нарастване на работните места се наблюдава в Испания и Полша, но се очакват значителни промени в пазара на труда и в Германия през 2007 г.

Нивата на безработица в ЕС се очаква да спаднат от 7.9% през 2006 г. до 7.3% през 2007 г. и 7.0% през 2008 г. На национално ниво безработица над средното ниво се очаква да бъде осезаема най-вече в Полша, Словакия, Гърция, Франция, Белгия, Испания и Германия, докато най-ниски нива ще се забелязват в Холандия, Дания, Естония, Ирландия и Австрия.

Позитивното влияние от повишаването на заетостта продължава да бъде засенчвано от непроменливо слабото ниво на производителността на труда. Нивото на производителност в ЕС се предполага, че е достигнало своя пик през 2006  г., измерено в проценти като 1.9% за час работа, и се очаква да се стабилизира през следващите две години до 1.5%.

• Инфлация

Нивото на инфлацията се очаква да се задържи равномерно през следващите две години, колебаещо се около 2.0%, както в евро зоната, така и в целия ЕС. Значителното намаляване на цените на петрола през последните месеци, комбинирано с очакванията за умерено влияние на увеличения ДДС върху потребителските цени в Германия, предполага една по-благоприятна икономическа перспектива за 2007 г. Нивото на инфлацията за тази година се очаква да достигне средно 2.0% в евро зоната и 2.2% в ЕС, като цяло. Същевременно, очакванията за 2008 г. са нивото на инфлация да спадне под 2% в евро зоната.

Социалните партньори трябва да са наясно с това, че консолидирането на възвращаемостта за един средно дълъг период може да се осъществи, само ако реалните нива на заплащането не превишават нивото на производителността и отговарят на целта за намаляване на непропорционалността.

МАКРОИКОНОМИЧЕСКИ ПОЛИТИКИ

• Фискална политика

Фактът, че фискалните дефицити през 2007 г. се очаква да надвишат 3-процентовия таван само в 3 или 4 страни от 27 ЕС страни-членки, е едно обнадеждаващо развитие и може да илюстрира по-доброто изпълнение по прекомерните процедури за намаляване на дефицита, след като Пактът за стабилност и икономически растеж беше модифициран през юни 2005 г.

Изключително важно е ангажиментите по изпълнението на модифицирания Пакт за стабилност и икономически растеж да се изпълняват във всички страни-членки на ЕС, както в поправителните, така и в превантивните клаузи.

• Валутна политика

След публикуването на нашия есенен икономически преглед през 2006 г., на 7 декември Европейската централна банка повиши лихвените си проценти с 25 пункта.

Бизнес общността смята, че сегашните лихвени нива остават ниски и осигуряват подкрепа за икономическо възстановяване в евро зоната.

РАЗШИРЯВАНЕТО ПРЕЗ 2007 Г.

• Румъния и България отварят възможностите на пазара

Румъния и България се присъединиха към ЕС на 1 януари 2007 г. Икономическата тежест, която тези нови страни-членки придадоха на ЕС, е сравнително малка и не предполага големи промени в структурите на ЕС, като цяло. Въпреки това, разширяването създаде нови възможности за всички страни-членки и условия за търговия и инвестиции в един по-голям единен пазар.

Делът на обществения сектор в тези икономики е все още нисък в сравнение със средните стойности на ЕС. Общественото финансиране е в добро състояние, като през 2005 г. Румъния имаше остатък от 2.4% от БВП, а България – дефицит от 1.5%, докато неизплатеният обществен дълг остана под 30%.

Нивото на БВП на глава от населението в тези две страни остава ниско в сравнение с ЕС. Въпреки това, Румъния и България се развиват с добри темпове, с прогноза за реално повишаване на БВП с 4% и 6.5% средно за периода 2006-2008 г. Растежът е предизвикан по вътрешни причини, подкрепен от нивото на потребление и от нарастващото ниво на инвестициите.



Тагове:   член,   оповести,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530985
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930