Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2007 09:46 - Правителството прие 7-те оперативни програми, които очертават развитието на страната ни до 2013 г.
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 514 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителството одобри 7-те оперативни програми, които в началото на следващата седмица ще бъдат представени пред Европейската комисия, съобщиха от Правителствената информационна служба. Това са ОП „Транспорт”, „Регионално развитие”, “Околна среда”, “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, “Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет” и „Техническа помощ”. Те са за периода 2007-2013 г. и през следващите години ще се финансират от различните фондове на ЕС и националния бюджет.

ОП „Транспорт” ще се финансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Кохезионния фонд и национално съфинансиране. Целта е интегриране на националната пътна и железопътна инфраструктура в транспортната мрежа на ЕС, постигането на баланс между различните видове транспорт и подобряване на интермодалността при превозите на пътници и товари и корабоплаването по морските и вътрешно-водни пътища. Общият й бюджет е около 2 млрд. евро.

ОП „Регионално развитие” включва всички основни елементи на регионалното развитие, които ще се изпълняват със средства от структурните фондове на ЕС. Политиката за регионално развитие се фокусира върху регионите, тяхното устойчиво развитие и намаляване на регионалните неравенства. Целта е повишаване на регионалната конкурентоспособност, подобряване на достъпността до пътни, информационни, комуникационни и енергийни мрежи в изоставащите райони. Друга основна задача е насърчаване на туризма и развитието на бизнеса чрез изграждане на необходимата туристическа инфраструктура, модернизиране и популяризиране на туристическите обекти, разширяване и подобряване маркетинга на туристическите дестинации, укрепване на партньорството между различните участници и др. Очаква се по тази програма от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) да бъдат предоставени 1,361 млрд. евро.

ОП “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” е за развитие на динамична икономика, повишаване конкурентоспособността на българските предприятия на европейския и световния пазар и насърчаване на инвестициите в икономика на знанието и иновациите. Друга основна цел е облекчаване условията за достъп до финансиране на микро, малките и средните предприятия, осигуряване на достъпни и качествени консултантски и информационни услуги на бизнеса, намаляване на енергоемкостта, насърчаване на експорта и създаването на благоприятна бизнес среда. Средствата по тази програма са около 988 млн. евро и ще бъдат от Европейския фонд за регионално развитие. Финансиране ще могат да получат съществуващите и стартиращите предприятия от производствения сектор и услугите; неправителствените организации; университетите и научните институти; обществените и частните организации, които работят в областта на стандартизирането, сертифицирането и изпитването на продуктите.

ОП „Околна среда” ще се финансира от ЕФРР, Кохезионния фонд и национално съфинансиране – общо 1,8 млрд. евро. Основната задача е подобряване, запазване и възстановяване на естествената околна среда и развитие на екологичната инфраструктура. Това ще допринесе за подобряване качеството на живот в страната и повишаване на възможностите за инвестиции. Предвиденият финансов ресурс ще бъде използван за опазване и подобряване състоянието на водните ресурси и управлението на отпадъците – превенция, оползотворяване и крайно депониране, опазване на биологичното разнообразие и защита на природата.

ОП “Развитие на човешките ресурси” има за цел повишаване качеството на живот чрез увеличаване на заетостта, насърчаване разкриването на нови работни места и развитие на пазара на труда, нарастване на производителността и адаптивността на работещите, инвестиране в човешкия капитал, подобряване на достъпа до качествено образование и обучение в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждането на икономика, основана на знанието и засилване на социално включване. Програмата ще се финансира от Европейския социален фонд (ЕСФ) и националния бюджет – общо 1,2 млрд. евро.

ОП „Административен капацитет” ще подпомага изграждането на ефективна и модерна администрация, която отговаря на очакванията на гражданите и бизнеса. Целта е предоставянето на модерно административно обслужване, повишаване на общественото доверие и подобряване управлението на човешките ресурси в държавната администрация, съдебната система и структурите на гражданското общество. Качественото административно обслужване е свързано с осигуряването на опростени, изчистени от регулаторна тежест административни услуги, които да бъдат предоставяни в рационално изградени административни структури. Бюджетът на оперативната програма, който включва средства от ЕСФ и национално съфинансиране, е близо 181 млн. евро.

ОП „Техническа помощ” ще осигури рамката за ефективно усвояване на средствата от структурните и кохезионния фонд в съответствие с политиката на ЕС и на страната ни за икономическо и социално развитие през следващите 7 години. Средствата – около 48 млн. евро, ще бъдат от ЕФРР. Основна цел на оперативната програма е укрепване капацитета на централно равнище (Централно координационно звено, сертифициращ и одитиращ орган) за ефективно разработване, прилагане, оценка и контрол на средствата от структурните и кохезионния фонд. Другата задача е подобряване на осведомеността и разбирането на обществото за подготовката и ефективното използване на финансовите инструменти на ЕС в съответствие с целите на Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) и стратегическите насоки на общността, както и осигуряването на статистическа информация и анализ за усвояването на средствата от ЕС у нас и в другите държави-членки.

Председател на Комитета за наблюдение на НСРР ще е министърът на финансите. Членове ще са заместник-министри на земеделието и горите, на образованието и науката, на здравеопазването, на културата и заместник-министърът, отговарящ за Централното координационно звено. В Комитета за наблюдение ще участва и заместник-председател на Националния статистически институт, изпълнителните директори на Агенцията за икономически анализи и прогнози, Агенцията по риболов и аквакултури и директори на дирекции от различните министерства. Свои представители ще имат и Националното сдружение на общините и социално-икономическите партньори – по един на всяка национално представена организация на работодателите, работниците и служителите, признати от Министерския съвет въз основа на Кодекса на труда.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530696
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930