Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2007 16:56 - Проблемите на данъчно-осигурителната политика в България бяха дискутирани на форум, организиран от КНСБ
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 633 Коментари: 0 Гласове:
0



Председателят на БСК Божидар Данев и неговият заместник Дикран Тебеян участваха днес, 6 март, в организирана от КНСБ дискусия на тема „Реалности и перспективи на данъчно-осигурителната политика в България и гаранции за устойчивост на пенсионната, здравната и образователната системи”. В дискусията се включиха председателите на Комисията по бюджет и финанси при НС - Петър Димитров, и на Комисията по труда и социалната политика - Хасан Адемов, зам.-министрите на финансите и на здравеопазването, председателят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков, представители на работодателски и синдикални организации.

Обект на дискусия бяха необходимите промени в данъчно-осигурителната политика с цел гарантиране на адекватност и устойчивост на пенсионната, здравната и образователната системи.

В хода на дискусията председателят на БСК подчерта, че с цел постигане на стабилност и ефективност на осигурителната система е необходимо да се пристъпи към намаляване на осигурителната тежест, въвеждане на лични осигурителни вноски за държавните служители и реални вноски от страна на държавния бюджет за военизираните професии и магистратите, както и цялостно подобряване на контрола по деклариране и изплащане на осигурителните вноски от страна на работодателите. Според г-н Данев, е необходимо да се работи в посока на създаване на нетърпимост към сивата икономика, която създава нелоялна конкурентна среда и принуждава дори коректния бизнес да започва да укрива доходи. За целта, според председателя на БСК, е необходимо недекларирането на доходи и осигуровки да се третира като данъчна измама с всички законови последствия от това – и спрямо работодателите, и спрямо работниците, които участват в подобни схеми.

Председателят на БСК подчерта още, че е необходимо да бъде премахнат т.нар. „таван” на пенсиите, а социалната  пенсия да бъде изведена от системата на НОИ и да се третира като социално подпомагане, за да не се деформира допълнително осигурителната система, а оттам – да се дискриминират хората с висок и продължителен принос към системата на пенсионно осигуряване. Според председателя на БСК, съществуващата в момента дискриминация демотивира хората с добър обществен и професионален статус и образование да декларират реалните си доходи, което допълнително влошава състоянието на осигурителната система.

„Ако мерките, които предлагаме, бъдат възприети и приложени на практика, в осигурителната система ще влязат допълнително 4 млрд.лв., което ще позволи не само адекватно индексиране на пенсиите, но сериозно ще подобри стабилността на тази система”, заяви г-н Данев.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 531259
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930