Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2007 15:19 - Изследване на БСК за регулаторните режими е водеща дискусионна тема на днешното заседание на Комисията за борба с корупцията при НС
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
0



Регулаторните режими, като източник на корупция в страната, е водеща дискусионна тема на днешното заседание (29 март) на Комисията за борба с корупцията при НС. Презентация по темата ще направи председателят на БСК Божидар Данев.

От изследване на БСК по темата е видно, че централната и местните власти администрират 392 законово регламентирани режима и 1935 неправомерно въведени такива. Това се дължи, преди всичко, на неправилно и неточно прилагане на режимите, поради немарливост или некомпетентност на администрацията, както и поради желанието на администрацията за по-високи приходи към местните и републиканския бюджети. Част от режими са въведени преднамерено некоректно с цел създаване на корупционни възможности.

Според председателя на БСК, голяма част от нормативната уредба не е приведена в съответствие със Закона за ограничаване административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност (ЗОАРАКСД), в т.ч. не е въведено задължение на държавен орган за контрол по изпълнението на ЗОАРАКСД. Освен това, в редица закони не се прави разлика между отделните регулаторни режими, често в законите не е регламентиран срок за издаване на съответния документ, както и отговорността на органа, който не е изпълнил в срок своите задължения. Всичко това е предпоставка за корупционни практики или за надвишаване на нормативно регламентирани правомощия.

С цел оптимизиране на регулациите БСК предлага да бъдат направени следните промени в нормативната база:

  • Облекчаване на режими от лицензионни в регистрационни или от разрешителни в удостоверителни – 11 промени в 9 закона;
  • Прехвърляне на администрирането към браншови организации – 5 промени в 3 закона;
  • Привеждане в съответствие с принципите и разпоредбите на ЗОАРАКСД – 16 изменения в 11 закона;
  • Регламентиране на срокове и валидност на издаваните документи – 93 промени в 38 закона;
  • Изискване на декларации вместо документи, които присъстват в публични регистри на административни органи – 10 промени в 6 закона;
  • Регламентиране на изискванията и условията за започване на стопанска дейност или извършване на действие/ отделна сделка в закон – 28 промени в 16 закона.

БСК настоява да се направи цялостен преглед на законовата уредба, която да бъде приведена в съответствие със ЗОАРАКСД; да се въведат срокове за изпълнение на регулаторните режими, където такива отсъстват, и да се определят органите, които осъществяват контрол по изпълнението на разпоредбите и техните отговорности. Освен това, според БСК, трябва да се определи специализирано звено за постоянен мониторинг върху въвеждането и провеждането на регулаторните режими; на основата на публично-частното партньорство, да се създаде Регистър на регулаторните режими, и да се въведе унифициран софтуер за режимите, администрирани от общинските и областните администрации.




Тагове:   нс,   заседание,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530434
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930