Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2007 13:03 - Пресконференция на Асоциацията на лицензираните центрове за професионално обучение
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 973 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес, 21 април, в БСК се проведе пресконференция на Асоциацията на лицензираните центрове за професионално обучение (АЛЦПО). Участваха:

Беше представено Становище на Асоциацията във връзка с прилагането на методиката за оценка на предложенията за обучение за придобиване на професионална квалификация, организирано и финансирано от Агенция по заетостта.

АЛЦПО обединява над 70 лицензирани центъра за професионално обучение. Основен потребител на дейности за професионално обучение е АЗ  чрез конкурсно възлагане на професионално обучение на безработни лица, финансирано от ДБ чрез НПДЗ всяка година. Членовете на АЛЦПО предлагат оптимизиране на действащата методика и договор за възлагане на квалификационното обучение, което ще доведе до усъвършенстване на предлаганите услуги, по-голяма гъвкавост на доставчиците спрямо целевите групи и по-висока ефективност от реализиране на дейността.

Настоящето становище на АЛЦПО е одобрено с решение на ОС на асоциацията от 20.04.2007 г. и засяга следните основни проблемни области в действащите процедурни практики:

За осигуряване прозрачността в конкурсните процедури за избор на обучаващи организации е необходимо резултатите от оценителните протоколи да бъдат предоставяни на всички кандидати, участващи в конкурсната процедура. Сегашната практика на поделенията на АЗ е да обявяват публично единствено спечелилия кандидат, класиран на първо място, като оценката е общ сбор от точки съгласно определен набор от оценителни критерии. АЛЦПО предлага да бъдат оповестявани и други данни от оценителните протоколи – цената на спечелилия кандидат, аргументите за оценката на кандидатите, класирани на по-ниско място, каквато е практиката съгласно ЗОП.

Необходими са съществени промени в процедурата с цел защита на информацията, предоставена от кандидатите. Действащата конкурсна процедура изисква представянето на набор от документи за доказване на капацитета на кандидата, който противоречи на разпоредбите на ЗЗЛД, ЗЗК – копие от трудови и граждански договори на преподавателския екип, извлечения от трудовите книжки на екипа, копия от договори с предишни възложители. За гарантиране на опазването на личната и фирмената тайна в процеса на провеждане на конкурсите АЛЦПО предлага:

  1. Да разработи и води регистър на преподавателите в системата за обучение на възрастни, спазвайки изискванията на действащата методика на АЗ, като се задължи публично да оповести и да съгласува критериите за регистрация с АЗ, НАПОО и други заинтересовани.  Регистърът ще отразява следните три основни индикатора  за капацитет :
    • Опит и капацитет в съответното професионално направление, съгласно списъка на професиите за ПОО (ISCED-97).
    • Опит в обучение на възрастни – продължителност, форма на обучение и др.
    • Допълнителни знания и умения – допълнителна квалификация, авторски разработки, участия в проекти, разработване на методически и учебни материали, участия в изследвания, анализи и др.
  2. Броя на предишните възложители като критерий за оценка на капацитета и надеждността на кандидата да се декларира от кандидата със списък на възложителите и посочена контактна информация, каквато е практиката по ЗОП.

Договорната процедура за възлагане на обучението на спечелилия кандидат изисква сериозно подобряване по отношение на прецизиране на отговорностите на двете страни по договора. В сега предлагания договор от АЗ двете страни не са равностойни партньори по договора като значителен превес имат отговорностите и задълженията на обучаващата организация и липсата на клаузи по отношение на техните права. От друга страна АЗ е прехвърлила изцяло задълженията си на обучаващата организация по отношение на реализацията на безработните лица след проведеното обучение чрез вмененото задължение на доставчиците на квалификационните услуги за осигуряване на стажуване при работодател, който да бъде осигурен от обучаващата организация извън процеса на професионалното обучение. Наблюдението на ПТ (пазара на труда) е задължение на АЗ, за което всяка година в рамките на НПДЗ или чрез целеви проекти се осигурява финансиране на изследвания, анализи и оценки на нуждите на ПТ, въз основа на което АЗ разработва задания и обявява конкурси за професионално обучение на безработните лица, съобразено с нуждите на ПТ и конкретните работодатели на местно равнище. Недопустимо е АЗ чрез така заложените клаузи в договора за възлагане на обученията да прехвърля задължения и  санкции на трета независима страна по отношение на осигуряване на заетост след квалификационното обучение, каквато е обучаващата организация. В тази връзка по отношение на подобряване на договора за възлагане на квалификационните услуги от страна на АЗ, АЛЦПО предлага:

  1. Категорично да отпадне задължението на обучаващата организация да осигурява заетост след обучението. Съответствието на обявените от АЗ квалификационни курсове за безработни лица е задължение и основен приоритет на АЗ. С акта на прехвърляне на това задължение към обучаващата организация се измества акцента от осигуряване на качествено професионално обучение към прехвърляне на ангажименти на държавата по осигуряване на политиките за подобряване на заетостта.
  2. Да се прецизират всички клаузи, касаещи задълженията и отговорностите на АЗ по отношение на подбора на безработните лица съгласно изискванията на ДОИ (държавните образователни стандарти) за придобиване на професионална квалификация, мотивацията и гарантиране на участието на подбраните лица през целия учебен процес, а при отпадане на лицата по обективни причини, отговорността да се носи от АЗ.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530747
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930