Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2007 14:10 - Браншови организации съгласуваха обща позиция по Закона за екологичната отговорност
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 1352 Коментари: 0 Гласове:
0



Представители на браншови организации, членове на БСК, одобриха на среща днес, 23 май, в БСК, обща позиция по проекта на Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети, който предстои да бъде обсъден в МОСВ на 29 май т.г. Това е третото по ред обсъждане на проектозакона, организирано от БСК, като днес беше констатирано, че голяма част от направените на предишните обсъждания предложения вече са възприети и отразени в проекта на МОСВ.

Законът транспонира европейска директива, която България е длъжна да приложи от 1 юни т.г. Предвижда се задълженията на предприятията да започнат да действат от 2010 г., като според нивото на риск всяко предприятие ще заплаща ежегодно 50 000, 100 000 или 500 000 лв. банков депозит или екозастраховка.

По време на днешната среща беше обърнато внимание върху факта, че европейската директива не посочва изрично какъв да е видът на обезщетенията – банков депозит, застрахователна полица, ипотека или др. Според представителите на бизнеса, при липсата у нас на застрахователен продукт, покриващ риска от екощети, предприятията практически ще бъдат принудени да правят банкови депозити, което ще натовари индустрията с около 2-3 млрд. лв. годишно, т.е. ще бъдат блокирани голямо количество „свежи” оборотни средства. По тази причина участниците в срещата се договориха да настояват за разширяване на видовете обезпечения, както и за намаляване или диференциране (според екологичния риск на предприятието) на размера на банковите гаранции (депозити).

Друго предложение, което представителите на бизнеса ще отстояват на срещата на 29 май, е да бъде ограничен броят на компетентните по закона органи, при паралелна децентрализация на контрола. Т.е. контролът да се възложи на РИОСВ, а обжалването на актовете на РИОСВ да става пред министъра на околната среда и водите.

Предлагат се, също така, множество редакционни промени, целящи по-точно дефиниране на понятията в закона (за екологичен риск, щета и др.), за да се минимизират възможностите за субективизъм при неговото прилагане.

Според участващите в днешната среща представители на Института за пазарна икономика, направената от тях предварителна оценка за въздействието на закона показва, че допълнителните разходи за бизнеса са многократно по-големи от ползите от закона, ако той бъде приет в сегашния му вид. Ползи ще има само в случай, че се възприеме предложението за отпадане на банковите гаранции и обезщетенията се ограничат до екологични застраховки, ипотекиране на дълготрайни материални активи и др. Беше изтъкнато, също така, че има сериозна опасност административният капацитет за прилагането на закона да се окаже недостатъчен и да се наложи допълнително увеличаване на администрацията на МОСВ.

***

Общото становище, прието днес, ще бъде публикувано в сайта на БСК до края на днешния ден.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530250
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930