Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2007 18:24 - Българският бизнес има реални шансове да усвои голяма част от средствата от ЕС, заяви в Монтана зам.-председателят на БСК Камен Колев
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
0



85 представители на бизнеса от регион Монтана, областната и общинската администрация участваха в семинар по усвояването на средствата от структурните фондове на ЕС. Форумът бе организиран от Българската стопанска камара в рамките на кампанията на Министерството на финансите „Бъдете активни!”.

Семинарът беше открит от зам.-председателя на БСК Камен Колев, а представители на Министерството на икономиката и енергетиката и на Министерството на труда и социалната политика представиха възможностите за участие на бизнеса с проекти по оперативни програми „Конкурентоспособност” и „Човешки ресурси”.

ОП «Конкурентоспособност» е една от 7-те оперативни програми, които най-пряко се отнасят до бизнеса. Програмата вече има собствена интернет страница - www.opcompetitiveness.bg – на която ще бъдат качвани всички документи и насоки, необходими за изпълнението й. На сайта ще бъдат публикувани и поканите за кандидатстване с проекти. С приоритет в ОП „Конкурентоспособност” ще стартират 3 грантови схеми – за технологично стартиращи фирми, схема за технологична модернизация на предприятията и схема за управление на качеството. Схемата за безвъзмездна помощ за техническа модернизация на предприятията е от особена важност за малкия и среден бизнес. Предвиждаме 30-40% от целия ресурс на програмата да бъде заделен за това, което се равнява на близо 400 млн. евро.

Боряна Войчева от Министерството на регионалното и развитие и благоустройството разясни възможностите за взаимодействие между общините и бизнеса при разработването и реализирането на проектни идеи.

Лазар Тодоров от Министерството на финансите представи общите условия и параметри за усвояване на еврофондовете, както и препоръчителните образци на типови формуляри за кандидатстване, които подлежат на окончателно одобрение от Министъра на финансите. Формулярите за кандидатстване по схемата за безвъзмездна помощ и за финансиране на инвестиционни проекти, както и за техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти, могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на Българската стопанска камара, рубрика „Финансиране”, както и от сайта www.eufunds.bg. Формулярите са препоръчителни образци за кандидатстване, които подлежат на окончателно одобрение от министъра на финансите.

Българският бизнес има реални шансове да усвои голяма част от средствата, предвидени за България за периода 2007 – 2013 г. от европейските Структурни и Кохезионен фондове. Това съобщи в по време на семинара Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара. Готовността на бизнеса за усвояване на европейските средства може да се изведе от проектите, които са били подадени за грантовите схеми по програма ФАР, обясни още Колев. В сегмента на консултантските услуги представителите на бизнеса са подготвили 1443 проекта, от които са одобрени и се изпълняват 194. Според г-н Колев причината за неприемането на всички проекти е, че средствата са били ограничени. Финансовата перспектива пред България за периода 2007 – 2013 г. е точно обратната – на страната ни се предлага огромен обем средства, които трябва да се усвоят за седемгодишния период.

Бизнесът има четири важни роли в усвояването на Структурните фондове и Кохезионния фонд, подчерта още Камен Колев. Първата е, че той би могъл да бъде пряк бенефициент по две оперативни програми – „Конкурентоспособност” и „Човешки ресурси”. Втората, която позволява на бизнеса да бъде единствено изпълнител е, че това са фондовете, които ще предоставят средства за подобряване и изграждане на инфраструктура и в областта на екологията. Консултантската дейност е една от сериозните перспективи в усвояването на европейските пари. Партньорството с общините, което ще бъде насърчавано от Европейската комисия, е друга насока, в която бизнесът може да се развива.

Зам.-председателят на БСК подчерта, че опитът, който България има с предприсъединителните фондове, е използван в създаването на механизма на работа със структурните фондове. Правителството постигна доста облекчения в режима на усвояването. Едно от тях е т.нар.правило N+3, което означава, че проектът, с който се кандидатства, трябва да бъде изпълнен за срок от три години. Този режим е предвиден за периода 2007 – 2009 г., за да улесни получателите на европейските средства. В това отношение България е привилегирована, защото за останалите държави този срок е две години, обясни Камен Колев и допълни, че средствата за одобрените проекти ще се изплащат в българска валута. Това решение също е метод за улеснение на получателите.

За допълнителна информация: е-mail: silvia@bia-bg.com; тел. 02/ 937 09 37.




Тагове:   Монтана,   Камен,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 531156
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930