Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2007 18:23 - Съветът по енергетика на ЕС ще заседава на 6 юни т.г.
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
0



БСК – съюз на българския бизнес представи на Министерството на икономиката и енергетиката писмо на президента на BUSINESSEUROPE (The Сonfederation of European Business) във връзка с провеждащия се на 06.06.2007г. Съвет по енергетика на ЕС.

В писмото си до МИЕ БСК предлага изразените от BUSINESSEUROPE позиции да бъдат подкрепени по официален път от упълномощените български представители.

Същевременно, БСК предлага упълномощените български представители да изразят официална позиция на Р. България за необходимостта от предприемане на конкретни стъпки от всички политически нива в ЕС за преразглеждане на клаузите в присъединителните договори с някои от новите страни-членки за затваряне на ядрени мощности (в т.ч., ІІІ и ІV реактор на АЕЦ Козлодуй) с доказана и верифицирана по надлежен ред безопасност пред компетентните европейски и международни органи.

***

ПИСМО НА BUSINESSEUROPE
до Майкъл Глос, Министър на енергетиката и технологиите на ФР Германия и Президент на Европейския енергиен съвет


Уважаеми Господине,

С оглед предстоящия Енергиен съвет, бих искал да подчертая следните точки, които ние от BUSINESSEUROPE вярваме, че са изключително важни:

1. Разплитане на продуктивността/ доставките на енергия и транспортирането й

За да бъде създаден реално отворен вътрешен енергиен пазар, е необходимо създаването на ефективен режим за „разплитане”, но това не е единственото, което трябва да бъде направено в тази посока.

BUSINESSEUROPE смята, че логичният подход към установяване на този „разплитащ” режим трябва да започне с пълноценното прилагане на съществуващото законодателство на Общността по правното и функционално „разплитане”.

В случай, че прилагането на съществуващото законодателство на Общността, се окаже недостатъчно за осигуряването на справедлив и равен достъп до изградената мрежа, ще се наложи прилагането на нови инициативи.

2. Елиминиране на затрудненията в сферата на инвестициите в международната инфраструктура

BUSINESSEUROPE подкрепя инициативите на техническо и финансово ниво, предложени в Плана за приоритетно взаимно свързване на енергийни системи на ЕС. Но има нужда от одобряване на критериите за идентифициране на проектите от европейски интерес. Трябва да се обърне по-голямо внимание на пазарните индикатори, които разкриват географските зони, където се наблюдава остър дефицит на електрически мрежи.

3. Вътрешен пазар: проблеми на управлението

В момента липсват ключови елементи в координирането и подходящи стимули за установяването на реален вътрешен пазар за електричество и газ. За да бъде облекчена тази ситуация, BUSINESSEUROPE предлага:

- засилване на независимостта на националните регулатори от политическите власти и хармонизация на тяхната компетентност, което да облекчи съдействието помежду им;
- по-добро спазване на установения ред (възможно включване на процедура по гласуване) в процеса на съдействие, който съществува в сегашния Регулационен форум. При съществуващото безизходно положение, Комисията трябва да бъде в позиция за вземане на решения.

Дългосрочният „дизайн” за модела за бъдещо управление ще бъде ключов елемент за подчертаването на проблема по затрудненията в международната инфраструктура и за създаването на по-ясен контекст за частните инвестиции в инфраструктурата. В този контекст ние сме готови да проучим мнението за законовото установяване на солидно структурирано съдействие на регионално ниво между енергийните оператори (регионални независими системни оператори), комбинирано с увеличено съдействие между регулаторите на регионално ниво.

4. Възобновяеми енергийни източници

Дискусията по технологичните проблеми по програмата за изпълнение трябва да подтикне към един по-широк дебат за общата стратегия на ЕС по възобновяемите енергийни източници.

От самото начало BUSINESSEUROPE спомена, че двадесет-процентната цел за възобновяеми източници до 2020 г. е недостижима. Но вече тази цел е приета и Енергийният съвет ще я обсъжда – първото решение, което ще се вземе е относно влиянието на оценката за реалното осъществяване на тази цел.

С оглед оптимизирането на цялостната стойност на повишаването на възобновяемите източници в Европа, трябва да се развият гъвкави подходи, които да позволяват на страните-членки поне частично да постигнат двадесет-процентната цел за 2020 г. чрез международна търговия на възобновяеми източници на електрическа енергия.

Добре функциониращият вътрешен пазар на електрическа енергия изисква обединена рамка за Общността, която да подкрепя възобновяемите източници. Повишаването на възобновяемите енергийни източници не трябва да създава проблеми за пазара и да рефлектира в промените в цените на суровите материали, използвани от индустрията, като дървесина и хартия, химикали и материалите на хранителната индустрия.

Накрая BUSINESSEUROPE призовава за модернизиране на процедурите по упълномощаване така че приемането на проекта за възобновяемите източници да бъде завършен за максимум пет години.

5. Ядрена енергия

Комисията направи важна стъпка, когато подчерта в своя Проект за пояснителна ядрена програма, интереса от ядрена енергия и условията за защита на икономиката и климата. Имайки предвид голямото производство на ядрена енергия и обновяването на съществуващите ядрени централи, може да кажем, че е дошло времето да бъде обърнато необходимото внимание на ядрената енергия, което тя дълго не е получавала в дискусиите по енергийната стратегия. Ние от BUSINESSEUROPE вярваме, че отвореният и добре информиран дебат по ядрената енергия, трябва да бъде въведен на дневен ред и сме готови да съдействаме в това отношение. Ядрената енергия, произведена по начин, който не замърсява околната среда с въглероден двуокис, в 13 страни от ЕС, представлява 32% от електрическата енергия на ЕС. От съществена важност е да се позволи на ядрената енергия да се конкурира с други източници на ниско-въглеродно генериране на енергия.

6. Конкурентоспособност на енергийно-интензивните индустрии

Енергийно-интензивните индустрии формират важна част от европейската индустриална инфраструктура. Тяхната конкурентоспособност и технологична експертност са ключови за основни сектори.

Цените на електрическата енергия и природните газове се увеличиха драстично през последните години поради редица причини и същевременно превишиха ценовите нива на техните индустриални региони. Това се дължи предимно на:
- липса на истински отворен пазар и конкурентен вътрешен пзар
- факта, че Схемата за емисионна търговия на ЕС се изпълнява в този контекст.

BUSINESSEUROPE подканя политическите ръководители да създадат условия за развитие на вътрешния пазар, рамка, в която потребителите в енергийно-интензивните индустрии да могат да задоволяват нуждите си от природен газ и електрическа енергия в средно- и дългосрочен план. Дългосрочните договори между производители и потребители могат да изиграят важна роля в решаването на проблемите и в гарантирането на стабилност за индустриите, разчитащи на природния газ и електрическата енергия.

BUSINESSEUROPE призовава за подобряване на условията за създаване и развитие на подобни договорености в съгласие със законите на ЕС.

BUSINESSEUROPE ще предложи възможни решения на създалите се проблеми в тази сфера – в частност – отношенията по Европейския стратегически енергийно-технологичен план.




Тагове:   юни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530427
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930