Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2007 12:15 - 10 години „Сиско Мрежови Академии” в световен мащаб
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 744 Коментари: 0 Гласове:
0



Програмата отбелязва 7-ата си годишнина в България

София, 25 юни 2007 г. – Десетата годишнина от старта на програмата „Сиско Мрежова Академия” в световен мащаб беше отбелязана у нас с церемония и награждаване на 15 от най-успешните родни Мрежови академии. Домакин на събитието бе Българската стопанска камара, към която функционира една от първите Сиско академии в България и която бе първата на Балканския полуостров, стартирала курсове за професионалисти за работа с мрежи (Cisco Certified Network Professional (CCNP) - Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи). Церемонията беше официално открита от главния секретар на БСК Петър Денев и от Теодора Борисова – директор на Сиско академията при БСК и председател на Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА). Гости на тържеството бяха г-н Маркус Швертел - директор на Сиско мрежовата програма за Централна и Източна Европа, председателят на Държавната агенция по информационни технологи и съобщения Пламен Вачков, главният секретар на Министерството на труда и социалната политика Иван Пенев, представители на Президентската администрация, Министерството на образованието и науката, университети, Сиско академии и др.

image

вж. СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО 

За изключителен принос в развитието на програмата «Сиско мрежова академия» в България днес бяха отличени:

 

 

  1. Софийски университет „Св. Климент Охридски”
  2. Русенски университет „Ангел Кънчев”
  3. „ИнтелектИ” ООД
  4. Технически университет - Варна
  5. Нов български университет
  6. Икономически универсистет - Варна
  7. Българска стопанска камара
  8. „Информационно обслужване” АД
  9. Читалище „Обединение” – Кърджали
  10. Национална природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов"
  11. Висше военноморско училище "Н .Й. Вапцаров"
  12. Технически университет София
  13. Военна академия "Г.С. Раковски"
  14. Технологическо Училище Електронни Системи

***

В България проектът навърши 7 години от старта си през 1999 г., когато беше открита първата Сиско Мрежова Академия към Техническия университет в Габрово. „Сиско мрежова академия” е цялостна програма за електронно обучение, която дава на студентите умения в областта на мрежовите технологии, като ги учи как да проектират мрежи и да локализират и отстраняват проблемите в тях. 

За седемте години на съществуването на програмата в България са открити над 100 академии, от които 11 регионални. За тях Сиско България е дарила оборудване на стойност над 100 000 щатски долара. В мрежовите академии у нас се обучават над 2200 студенти годишно. Сред водещите академии са тези към Техническия университет – София, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Българската стопанска камара, Информационно обслужване АД, Техническия университет – Варна, Нов български университет и др.

Инструкторите и студентите в Мрежовите академии доказаха през годините, че са сред най-добрите в света. Свидетелство за това са многобройните награди, получени от тях, сред които са:

  • 2000 г.: Най-добър проект за Европа, Близкия изток и Африка
    Наградата бе присъдена в Париж на проекта “Обучение на студенти от Косово” в Американския университет в България. Трийсетте студенти от този клас бяха първите курсисти, завършили CCNA в България.
  • 2001 г.: Най-добър проект за Европа, Близкия изток и Африка
    Наградата бе присъдена в Копенхаген на проекта „Читалища“, по който ПРООН работи със Cisco Systems и по който бяха създадени 25 Сиско академии в читалища в отдалечени райони на страната.
  • 2003 г.: Най-добър курсист за Европа, Близкия изток и Африка
    Наградата бе присъдена в Йоханесбург на Йордан Кацаров, който едва 13-годишен започва обучение по CCNA, а на 15 г. вече изучава CCNP в Сиско академията към Българската стопанска камара.
  • 2003 г.: Най-добър проект за Европа, Близкия изток и Африка
    Присъдена същата година за проекта “Обучение на хора в неравностойно положение” на Регионалната Сиско академия  “Бъдеще 21 век” гр. Пловдив.
  • ИТ мениджър на годината 2003
    Наградата бе присъдена на Драгостина Грънчарова, мениджър за Академичната програма в Сиско България от IDG България и читателите на вестник Computerworld.

Сиско академиите в България активно работят и по политиката за осигуряване на равни възможности за развитие на мъжете и жените в областта на информационните технологии, подкрепяйки инициативата на Сиско „Жените и мрежовите технологии”. През 2004 г. Сиско академията към Българската стопанска камара реализира проект за мобилна академия, в рамките на който 140 жени от 7 града в страната преминаха обучение по програмата “Мрежова академия”. Проектът бе подкрепен от Министерството на труда и социалната политика и от Сиско България, като компанията дари оборудването за практическите занятия.

Историята на програмата в световен мащаб

Програмата стартира през октомври 1997 г. в 64 образователни институции в седем щата в САЩ. Днес проектът работи успешно в над 150 страни по света. От старта си до днес „Сиско мрежови академии” обхваща около 1.6 милиона студенти в над 10 000 академии, открити в средни и технически училища, колежи, университети и центрове за професионално обучение. Единната програма и еквивалентните стандарти, прилагани в Сиско академиите по цял свят, гарантират еднакви знания и квалификация, а съответно и равни възможности за професионално развитие навсякъде по света.

Интернет позволява обучение за всички студенти по всяко време, навсякъде, независимо от мястото, социално-икономическия статус, пола или расата. В сътрудничество с Програмата за развитие на ООН (UNDP), Американската агенция за международно развитие (USAID) и Международния телекомуникационен съюз (ITU), Сиско успя да достигне със своята академична програма до студентите в най-малко развитите страни и да им помогне да изградят икономиките на своите страни.

Първоначално създадена за подготовка на студентите за сертификациите Cisco Certified Network Associate (CCNA) - Сертифициран от Сиско сътрудник за работа с мрежи и Cisco Certified Network Professional (CCNP) - Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи, днес програмата се разширява и вече обхваща още няколко други курса: Основи на информационните технологии (IT Essentials), Мрежови операционни системи (Network Operating Systems), Основи на мрежовата сигурност (Fundamentals of Networking Security); Основи на безжичните мрежи (Fundamentals of Wireless LANs),  Основи на програмирането с Java (Fundamentals of Java Programming) и Основи на UNIX (Fundamentals of UNIX).

Програмата „Сиско мрежова академия” продължава да вдига „летвата” на електронното обучение и образователния процес. Чрез обратна връзка и електронни тестове академичната програма адаптира учебното съдържание, за да подобри резултатите и постиженията на студентите. Инфраструктурата на програмата е създадена, за да предоставя богато интерактивно и персонализирано съдържание за студентите по света. 

Проектът „Българско Интернет Поколение”

Ангажиментите на Сиско към развитието на образованието обхващат не само проекта „Мрежови Академии”, но и наскоро стартиралия пилотен проект „Българско Интернет поколение”. Той обхваща три български училища - Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) в София, Технологичното училище „Електронни системи” в София и Гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” в Кърджали. Трите институции бяха оборудвани с най-модерните комуникационни технологии на стойност 230 000 щатски долара, дарени от Сиско България. Оборудването позволява на учениците и учителите да използват най-съвременните практики и технологични решения - локална мрежа, IP телефония, безжична мрежа, възможност за създаване и дистрибуция на мултимедийно учебно съдържание и оборудване за безжична мрежа в общежитието на НПМГ. По този начин уроците стават интерактивни и се постигат по-високи учебни резултати и по-добра комуникация между ученици, учители, родители и администрация.

За допълнителна информация:
Теодора Борисова –
Директор Сиско Академия при БСК и председател на БАМА
Тел. 02/ 932 09 68, e-mail:
teobor@bia-bg.com



Тагове:   мащаб,   Мрежови,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530709
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930