Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2007 12:15 - Днес, 26 юни, Индустриална стопанска асоциация – Враца, отбеляза своя 25-годишен юбилей.
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 1578 Коментари: 0 Гласове:
0



Тържествената церемония се проведе в салона на Община Враца, в присъствието на народни представители от Врачански многомандатен избирателен район, областния управител и кмета на Враца, председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев, фирми, медии и др. гости.

В своето експозе пред участниците първият председател на ИСА-Враца – инж. Кирил Петков, отбеляза, че през периода на своето съществуване организацията е допринесла сериозно за развитието на бизнеса в региона, най-вече чрез дейността си по квалификация и преквалификация на трудовия ресурс, реализацията на отделни иновационни и инвестиционни проекти и предоставянето на други видове услуги на местните фирми. Г-н Петков сподели опита по финансиране на малки и средни предприятия чрез създадения към ИСА-Враца в средата на 80-те години на миналия век целеви паричен фонд “Програми, мероприятия и стопанска дейност”.

Активното участие на ИСА-Враца в обществения живот на областта допринесе до голяма степен и за сериозното признание, което получиха няколко врачански предприятия, които бяха наградени с годишния приз на Българската стопанска камара – ИН-5, за принос в развитието на българската икономика. Това са: “Енемона” АД - Козлодуй, “Холсим (България)” АД, “Чех Пласт” ООД – Враца, “Интелигентни системи за сигурност Венус-Б КОРП” ЕАД – Мездра и др.

Като част от тържественото отбелязване на своята 25-годишнина ИСА-Враца връчи специални награди на фирми и физически лица, със специален принос за развитието на бизнеса в региона. Това са:

  1. “Центромет” АД – гр. Враца
  2. “Топлофикация” АД –гр. Враца
  3. “Холсим България” АД – Бели Извор
  4. “АЕЦ Козлодуй” ЕАД – гр. Козлодуй
  5.  “Агротехчаст” АД – гр. Оряхово
  6. “Ломско Пиво” АД – гр. Лом
  7. “Гарант” АД – гр. Б.Слатина
  8. “Автобусни превози” АД – гр. Враца
  9. “МЕТИЗИ” АД – гр. Роман
  10. “Опал-94” АД –гр. Враца
  11. “Хемус-М” АД – гр. Мездра
  12. “Враца Стил” АД – гр. Враца
  13. Бивши председатели на ИСА-Враца:
    1. Кирил Петков
    2. Петко Петков
    3. М. Дилкова
    4. Войслав Бубев
    5.  Иван Иванов
    6. Георги Манов
    7. Емил Ковачев
    8. Дано Данов
    9. Илия Павлов

***

ИНДУСТРИАЛНА СТОПАНСКА АСОЦИАЦИЯ (ИСА) – ВРАЦА
(Кратък отчет за дейността на организацията)

На 25.04.1980 г. в София е учредено национално сдружение с нестопанска цел “Българска индустриална стопанска асоциация - БИСА” (днес Българска стопанска камара (БСК). Учредители са водещи стопански предприятия и научноизследователски и проектански институти. Една от основните цели е финансиране/ съфинансиране изграждането на малки и средни предприятия (МСП) и реализация на отделни иновационни и инвестиционни проекти в областта на новите технологии и продукти.

На 30.06.1982 г. Врачанският окръжен съд регистрира сдружение с нестопанска цел “Окръжна индустриална стопанска асоциация” (ОИСА) - Враца, преименувано през 1988 г. в “Индустриална стопанска асоциация (ИСА)” – Враца.

През 1984 г. – по решение на УС, към ОИСА е създаден целеви паричен фонд “Програми, мероприятия и стопанска дейност”. Средствата в него се набират от доброволни месечни вноски на съдружниците и привлечени целеви средства от БИСА (БСК). От набраните 178 хил. лв. през първата година са финансирани проекти на обща стойност 49 хил. лв., в т.ч.:

  • Изграждане на инсталация за сепариране на сух кварцов пясък в ЧЛК “Веслец”;
  • “Изработване на нови матрици” във фабрика “Втори юни”;
  • “Закупуване на електронно-изчислителна техника” в ЧЛК “Веслец”.

В периода 1985 – 90 г. ИСА-Враца съдейства по осъществяването и реализира редица дейности и иновационни и инвестиционни проекти в развитието и обновлението на окръжната икономика, сред които:

  • Съфинансиране чрез фонд “Програми, мероприятия и стопанска дейност” на инвестиционни проекти за технологично обновление, модернизация и реконструкция на производствени мощности.
  • Стимулиране на младежки колективи за приложни научно-технически разработки в областта на “Комплексна механизация и автоматизация на производството в промишлеността”, като:
    • “Технология, машини и участък за производство на разпределителни валове за дизелови двигатели в облицовъчни кокили с допълнително вакуумиране” с ръководител Стойчо Стойков, ЧЛК “Веслец”;
    • “Автоматизиране на технологичен процес за механична обработка на базата на автоматични технологични модули”;
    • “Разпределителен робот-ранжьор на вагони в Карбамидно производство на Химкомбинат Враца” с ръководител Вл.Васков.
  • Съдействие, в т.ч. и чрез съфинансиране по изготвяне на Обосновки и изграждане на малки и средни предприятия. Ето и някои от първите проекти в това направление:
    • “Линия за производство на перилни прежди и тъкани за дамски блузи” – ТК “Вратица”;
    • “Цех за производство на технологически сита за химическата и хранителна промишленост” – СК “Химремонтстрой”;
    • “Линия за спортни облекла от шушляк и облекла с изолация от пух” – Завод “Пионер” Б.Слатина.

Макар, че самата ИСА-Враца участваше като основен съдружник в изграждането на 5 такива МСП, при което са усвоени ~ 600 хил. лв. привлечени средства, то главната роля на БСК и съответните окръжни индустриални стопански асоциации беше в разработването и практическата реализация на един нов, по-гъвкав и пазарноориентиран икономически механизъм в инвестиционната дейност на стопанските предприятия, в преодоляване на бюрокрацията, в стимулиране инициативите за развитие на предприемачеството.

В годините на преход (1990 – 2006 г.) към децентрализирани икономически условия пазарно стопанство настъпи преструктуриране в приоритетните дейности на ИСА-Враца.

Като преходна остана дейността по съдействие, в т.ч. и чрез съфинансиране, от фонд “ПМСД”, изграждането на МСП, както и по реализация на отделни иновационни и инвестиционни проекти. Към 31.12.1991 г. целевият паричен фонд “Програми, мероприятия и стопанска дейност” разполагаше с ~ 600 хил. лв. Структуроопределящи вложители в този фонд бяха фирмите:  “Центромет” – със 150 хил.лв, “Топлофикация-Враца” – със 134 хил.лв, “Велислав Драмов” – със 112 хил.лв, “Химко” – със 72 хил.лв.

Обучението, повишаване на квалификацията и преквалификацията на кадрите се обособи като основно направление в дейността на ИСА-Враца. Това съответстваше на нарастващите потребности, както на новите търговски субекти – главно в сферата на услугите, така и на пазара на труда. Бързо свиващата се базова индустрия в областта, в т.ч. и  спиране производствената дейност на такива структуроопределящи за нейната икономика търговски дружества като ЧЛК и Химко, създаде, от една страна, бързо нарастваща безработица и, от друга – дефицит от квалифицирани специалисти и работници за  преработващите предприятия от леката промишленост и за сектора услуги – търговски, туристически, транспортни и т.н.

В тази връзка може да се отбележи, че:

  • От 1996 г. ИСА - Враца работи като изнесено звено на “Следдипломно обучение” към Технически университет – София, а от м. януари 2007 г. е подписан договор за подобна дейност и с Нов български университет – София;
  • От 2003 г. ИСА - Враца е Център за професионално образование и обучение – със самостоятелен лиценз.

От 1996 г. ИСА – Враца има договор с Консулско управление на МВнР за преводи и легализация на документи, във връзка с което упражнява права по издаване на бизнес визи.

Активното участие на ИСА-Враца в обществения живот на областта допринесе до голяма степен и за сериозното признание, което получиха няколко врачански предприятия, които бяха наградени с годишния приз на Българската стопанска камара – ИН-5, за принос в развитието на българската икономика. Това са: “Енемона” АД - Козлодуй, “Холсим (България)” АД, “Чех Пласт” ООД – Враца, “Интелигентни системи за сигурност Венус-Б КОРП” ЕАД – Мездра и др.

25-годишният юбилей, съвпадащ с първите години членство на България в ЕС, поставя пред ИСА – Враца следните основни приоритети:

  • Обучение, квалификация и преквалификация на кадри за структуроопределящите и нови сектори от  областната икономика;
  • Разширяване и задълбочване на публично-частното партньорство на ИСА с бизнеса, областната и общинските администрации и с други неправителствени организации по изготвяне и реализация на конкретни проекти с привличане на финансиране от европейските фондове и други чуждестранни и национални донорни програми;
  • Взаимодействие с БСК и други неправителствени организации от региона по инициативи пред компетентните органи за ограничаване на разрешителните/лицензионни режими и създаване на селективни стимули и преференции за развитие на малкия и средния бизнес в областта, за повишаване на неговата пазарна конкурентоспособност и икономическа ефективност и, на тази основа - разширяване достъпа на неговите продукти до европейските пазари.

***

ДО
Инж. ДИМИТЪР ИВАНОВ -
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
ИНДУСТРИАЛНА СТОПАНСКА
КАМАРА - ВРАЦА

Уважаеми господин Иванов,
 
Позволете да Ви приветствам по повод 25-годишния юбилей на Индустриална стопанска камара – Враца, от името на ръководството Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес.

Приятно ми е, че мога да засвидетелствам личното си и на Камарата уважение към представителите на бизнеса от област Враца. Бързам да заявя, че в годините на четвърт вековното ни партниране БСК и ИСК – Враца имаха периоди със сериозни положителни измерения. Имахме и спадове, които са характерни за резките изменения при смяна на собственост и принципи в икономиката.

Днес, на територията на областта има икономически субекти, които отразяват новите тенденции на местната икономика. Има, разбира се, и такива, които показаха завидна устойчивост в прехода и отстояха на съвременните пазарни условия. Такава е фирмата „Центромет” АД, създателят на която е един от основателите на ИСК - Враца и неин ръководител. Днес, във визитката на град Враца има около 100 фирми, които определят конструкцията на икономиката му. Това са представители на икономически дейности от леката и преработвателната промишленост, строителството и услугите. Прави чест на Вашите кадри, че успяха да съхранят от части леярското производство, производството на дизелови двигатели и помпени агрегати, производството на дограми и мебели.

За мен е удоволствие да отбележа, че през 2007 г. „Кавалер” на голямата награда на БСК – „ИН-5”, в категорията за конкурентоспособност стана предприятието „Венус-Б–Корп” ЕАД с изпълнителен директор Анреас Испиридис. В същия конкурс с почетен юбилеен знак на БСК и дипломи бяха удостоени още „Енемона”-Козлодей с ръководител Богдан Прокопиев, „Чехпласт” ООД с управляващ директор инж. Димитър Иванов, настоящ председател на ИСК – Враца, „Интелигенти системи за сигурност” ООД с управител Иво Варганов и „Холсим-България” АД – Бели извор, с изпълнителен директор Тодор Костов.

Всичко това показва, че Българската стопанска камара се стреми да отдава значимото на търсещите бизнесмени на техните добри резултати. Вярваме, че тази тенденция в област Враца ще продължи.

Уважаеми дами и господа,

Позволете ми с тези думи още веднъж да засвидетелствам готовност за партньорство с Вас, желание за обвързаност и съвместни инициативи в полза на индустрията. Не трябва да забравяме, че на хоризонта на бизнеса са възможностите, очертани от оперативните програми за усвояване на европейските фондове. Това за следващите 6 години означава ресурс от над 7 милиарда евро. Уверявам Ви, че Българската стопанска камара ще направи всичко възможно за съдействие при Ваша активност при усвояването на този ресурс.

Честит юбилей!

26 юни 2007

С УВАЖЕНИЕ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
/Божидар Данев/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 529341
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031