Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2007 12:04 - Проектозакон за Насърчителна банка ще бъден внесен до есента в парламента
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 1446 Коментари: 0 Гласове:
0



Специален закон, който да регламентира дейността на Насърчителна банка, ще бъде одобрен от правителството до края на юли и ще бъде внесен в Народното събрание през есента. Това заяви днес министърът на финансите Пламен Орешарски по време на заключителната Национална конференция от информационната кампания „Бъдете активни”. Значението на Насърчителна банка в процеса по усвояване на европейските Структурни и Кохезионен фондове е важно, защото представлява един от механизмите за мостово финансиране на проекти.

В заключителната Национална конференция „Бъдете активни” участваха премиерът Сергей Станишев, министърът на финансите Пламен Орешарски, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис, ръководители на управителните органи на оперативните програми и представители на бизнеса. 

 image

Премиерът Сергей Станишев заяви, че правителството ще търси максимална прозрачност на процедурите за усвояване на средствата от еврофондовете. Министър-председателят обеща, че ще има публичен достъп до всички документи, свързани с усвояването на средствата от Европейския съюз. Документацията на всеки проект, получил субсидия, ще бъде пазена в продължение на седем години. 

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис определи възможността България да усвои близо 7-те млрд.евро по 7-те оперативни програми като голямо предизвикателство. Той посочи Ирландия като пример за подражание при ефективното използване на средствата от ЕС. Хъмфрис поясни, че въпреки това на европейския отличник в усвояването на еврофондовете са били необходими близо десет години, за да се ориентира в процедурите и изискванията на Европейската комисия. България не разполага с това време и затова всички участници в процеса трябва да проявят активност и да реагират максимално бързо.

С Националната конференция приключи семинарната част от кампанията „Бъдете активни”. Инициативата на Министерството на финансите има за цел да разясни условията и механизмите за кандидатстване с проекти по близо 7-те млрд.евро, предвидени от Европейската комисия за България в следващите 7 години. Партньор по кампанията бе и Българската стопанска камара, която организира и проведе серия от информационни семинари в пет региона на страната, в които участваха общо повече от 500 представители на бизнеса.



Тагове:   Насърчителна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530457
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930