Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2007 11:51 - Заплатите в частния сектор ще се увеличат с поне 13%
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 433 Коментари: 0 Гласове:
0



След по-малко от три часа преговори във вторник работодателите и синдикатите си "стиснаха" ръцете за поне 12.9% увеличение на заплатите в частния сектор през тази година. И бизнесът, и представителите на работниците ще препоръчат на членовете си този ръст на възнагражденията. Цената на компромиса между предварителните позиции на бизнеса - 9.6%, и на синдикатите - 18%, е подкрепата на профсъюзите за намаляване на осигурителната тежест с 3 на сто от 1 октомври. Ако това се случи, работодателите на свой ред ще увеличат препоръчителния индекс с още два пункта - до 14.9%. Така ръстът на доходите в реалния сектор може да изпревари с 50 на сто увеличението на бюджетните заплати, които се повишават с 10% от 1 юли.

Безпрецедентното за България споразумение беше постигнато между национално представителните организации на профсъюзите - КНСБ и "Подкрепа", и на бизнеса -  Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлената палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Съюза на частните предприемачи "Възраждане", Съюза за стопанска инициатива и Асоциацията на индустриалния капитал. Оттук-нататък започват преговорите по браншове и в конкретните предприятия, като при окончателното решение ще се отчита конкурентоспособността на отделните сектори и регионите. Двете страни се разбраха да подготвят и предложения към управляващите за намаление на данъчно-осигурителната тежест и за борба със сивата икономика. Бизнесът обеща и значително увеличение на минималните осигурителни прагове.

Формулата, по която е изчислен препоръчителният процент, включва пълна компенсация на миналогодишната инфлация и 75% от увеличението на производителността на труда. Другите два параметъра - конкурентоспособност и пазарна конюнктура, пресмятането на които беше и най-спорно, "тежат" общо с 2.11 пункта, споразумяха се бизнесът и синдикатите.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян уточни, че този индекс няма да се препоръчва на фирми, които по-рано през годината са увеличили заплатите със сходен или по-голям процент. Онези, които са вдигнали възнагражденията по-малко, ще бъдат поканени да достигнат препоръката. "Не е изключено в някои сектори или региони да има по-малко от препоръчаното увеличение заради по-ниска производителност на труда или недостатъчна конкурентоспособност", допусна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му компромисът, който е направен от бизнеса, отчита и повишените очаквания на хората от членството на България в ЕС, както и недостига на персонал, който ще става все по-силен в условията на свободно придвижване в съюза. И двете страни са останали малко недоволни, добави Велев, като притесненията на работодателите са свързани с риска от генериране на инфлация, увеличаване на дефицита по текущата сметка и свиване на възможностите на фирмите да инвестират в развитието на бизнеса си.

Трудът в България сега се облага с 60% - много висока ставка, която е бонус за работещите в сивия сектор, каза още Велев. Бизнесът договаря със синдикатите само чисти заплати. Така фирмите, които укриват осигуровки, имат много по-ниски разходи дори и да увеличат възнагражденията с препоръчителния процент, обясни той. Тъй като обещаното от кабинета намаление на вноската за пенсия от 1 юли не се случи, работодателите и синдикатите ще настояват то да се въведе от 1 октомври.

За да си осигури подкрепата на профсъюзите за тази стъпка, която те доскоро категорично отричаха, бизнесът обеща освен ръст на заплатите значително да вдигне и минималните осигурителни прагове. На срещата двете страни са се разбрали праговете да се изравнят с началните заплати за съответните категории персонал. В строителството, търговията, туризма например възнагражденията на някои професии са в пъти по-високи от минималните прагове, даде пример зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров. "През миналата година от увеличените с 14% прагове попълнихме дефицита на НОИ с 200 млн. лв.", допълни той. Дефицитът не е свещена крава, той и досега е пълнен с приходи от ДДС и други данъци, каза Васил Велев. Дикран Тебеян пък припомни, че служителите в държавната администрация не плащат вноски. Те се покриват от държавата, която в същото време твърди, че е принудена да запълва голям пенсионен дефицит. Вноските за военните и магистратите пък са занижени и ако държавата започне да ги внася в реалния им размер, това ще допълни фондовете на НОИ и ще намали дефицита, каза Тебеян.

Работодателите са готови да подкрепят и искането на синдикатите за намаляване на данъка върху общия доход от 1 януари 2008 г. "Това ще увеличи разполагаемите средства на хората, без да ощетява компаниите", каза Велев. Ще бъдат подготвени общи предложения и за преразглеждане на равнището на косвените данъци, допълни зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев. По думите му от тази година в бюджета влизат "великански" приходи от акциз върху въглищата, кокса, брикетите, метана. Ставката за пропан-бутана дори е втората по големина в Евросъюза, даде пример Дечев. Бизнесът и синдикатите ще излязат с обща позиция и за последното решение на енергийния регулатор за цените на тока, защото те засягат както промишлените предприятия, така и битовите потребители, допълни президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев.

До решението на работодателите и синдикатите се стигна, след като през септември те подписаха с правителството Пакт за икономическо и социално развитие на България до 2009 г. В този документ е записано двустранното договаряне на препоръчителен индекс за ръст на доходите на заетите в икономиката. Преговорите трябваше да се проведат още през март, но не бяха свикани от правителството. Работодателите и профсъюзите се разбраха да поискат от Министерския съвет и общ преглед на изпълненото от пакта за първите шест месеца на годината. - може да падне

Какво друго се разбраха работодателите и профсъюзите?

  • Намаляване на данъка върху общия доход от 2008 г.
  • Намаляване на косвените данъци
  • Общи предложения за борба със сивата икономика
  • Увеличение на минималните осигурителни прагове
  • Обща позиция за новите цени на тока

Автор: в. Дневник




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 529386
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031