Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2007 15:27 - На 31 юли в МИЕ се състоя дискусия по предложенията за реформа в мерките за търговска защита на ЕС
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 761 Коментари: 0 Гласове:
0



На 31 юли в Министерство на икономиката и енергетиката се състоя дълго подготвяна дискусия по предложенията за реформа в мерките за търговска защита на Европейския Съюз, т.н. „Зелена книга”. Домакин бе г-жа Дияна Найденова, Директор дирекция „Външноикономическа политика”, която с нейния екип посрещна г-жа Моник Джоунс, председател на работна група по мерките за търговска защита в BUSINESSEUROPE – най-влиятелната европейска бизнес организация, чийто единствен член от България е Българска стопанска камара. Участие в дискусията взе г-н Веселин Илиев, Главен Директор „Международно икономическо сътрудничество” в БСК, във функциите и на ръководител на новоучредения Консултативен Съвет по мерките за търговска защита, както и представители на водещи браншови организации – членки на Съвета.

Предложената от комисар Петер Манделсон реформа раздели страните от ЕС на две – индустриални и либерални. Г-жа Джоунс представи позицията на BUSINESSEUROPE и по-специално – позицията на 14 водещи европейски браншови съюза, защитаваща индустриалното производство в ЕС и се противопоставя на либералното отношение към доставчици от страни с ниски екологични и социални стандарти или получаващи непозволена държавна подкрепа. Българският интерес е запазване на индустрията. Няма вероятност България да се превърне в износител на услуги, затова трябва да има национално производство.

БСК учреди Консултативен съвет по мерките за търговска защита. Той цели повишаване капацитета на фирми и браншови организации, провокиране на диалог между тях по спорни въпроси, изработване и защитаване позициите на българските производители пред Министерство на икономиката и енергетиката и пред Европейската Комисия, Генерална Дирекция „Търговия”. Консултативният съвет е отворен за всички заинтересовани.

Текст на позицията на БСК по реформа в мерките за търговска защита
Текст на позицията на 14 водещи европейски браншови съюза
Отговори на МИЕ по въпросите от „Зелена книга”



Тагове:   юли,   мие,   дискусия,   реформа,   мерките,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530785
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930