Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2007 10:34 - Сертификати за форсмажор
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 1020 Коментари: 0 Гласове:
0



Във връзка с наводненията в страната БСК напомня, че издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения.

Общоприета практика е, такива сертификати да се издават от сдруженията, представляващи интересите на търговците, каквито са стопанските камари.

Сертификатът има международна валидност – издава се, както на български, така и на английски език. Документът предоставя защита на предприятието, понесло щети, причинени от действието на непреодолима сила, в съответствие със записана в търговските договори клауза за освобождаване от отговорност за неизпълнение или забавяне изпълнение на търговска сделка, поради форсмажорни обстоятелства. Не трябва да се забравя, че търговецът следва да уведоми в подходящ кратък срок другата страна по договора за възникването на тези обстоятелства.

Изчерпателен списък на обстоятелства, представляващи непреодолима сила, не би могъл да бъде посочен. Непреодолимата сила е  непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, възникнало след сключването на договора, което предизвиква обективна невъзможност да се изпълни едно задължение. Като непреодолима сила се квалифицират, например, природните бедствия - земетресение, наводнение, силен снеговалеж, голяма суша, пожар (ако не е предизвикан от причини за които лицето отговаря). Това са обстоятелства, случайни по своя произход, непредвидени и непредвидими, и настъпват независимо и въпреки волята на лицето. Освен природни явления, непреодолима сила могат да бъдат и събития и явления от обществения живот - война,  наложено ембарго, стачки и др.

Сертификат за форсмажор се издава в рамките на 3 до 5 работни дни, в зависимост от обема на проучваната документация. За издаването на сертификата е необходимо, търговецът да подаде писмена молба до БСК, придружена от официален документ, удостоверяващ по безспорен начин настъпилите форсмажорни обстоятелства. Изискват се още и копия от съдебното решение за вписване на търговеца във фирменото отделение на съответния окръжен съд и/или удостоверение за актуално съдебно състояние, копие от документи за БУЛСТАТ и данъчна регистрация. Сертификатът се издава след проучване на цялата документация, както и допълнителна вътрешна проверка от екип от специалисти на БСК. Цената на извършваната услуга се определя на база обема на проверената документация.

Препоръчително е българските търговци задължително да включват такава клауза във външнотърговските си договори, което би гарантирало коректност пред партньорите им, като удостоверяването й се извършва от Българската стопанска камара.

За допълнителна информация:
Наталия Събева 
тел. 02/ 987 22 64
email:
natali@bia-bg.com




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530801
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930