Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2007 10:13 - БСК изпрати становище до Европейската комисия относно предстоящото създаване на нова правна форма за територията на ЕС - Европейско частно дружество (ЕДЧ).
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
0



БСК изпрати чрез BUSINESSEUROPE свое становище до Европейската комисия относно предстоящото създаване на нова правна форма за територията на ЕС - Европейско частно дружество (ЕДЧ).

Малките и средни предприятия (МСП) в Европа съставляват около 90 % от всички фирми, осигуряват 2/3 от работните места, което ги прави значим фактор при формиране конкурентоспособността на Европейската икономика. Въпреки това, МСП все още срещат сериозни пречки и значими разходи, когато желаят да реализират трансграничен бизнес. Тъй като МСП разполагат с ограничен финансов и човешки ресурс, те са най-засегнати от административните и регулативни тежести. В частност, на малките фирми, които искат да разширят дейността си на територията на други държави-членки, било то учредявайки клон или дъщерна фирма, често им се налага да извършват значителни разходи, свързани с време и набиране на информация за различните национални законодателства и режими.

Към момента съществуват 3 форми на наднационални Европейски правосубектни форми - Европейско обединение по икономически интереси (ЕОИИ), Европейско дружество (ES) и Европейско кооперативно дружество (SCE). И трите типа дружества предполагат извършване на дейност на територията на повече от една държава-членка.

На кратко:

  1. ЕОИИ, следва модела на нашето гражданско дружество - не ясно дали има статута на юридическо лице; учредява се на основание на договор между членовете му, като и печалбата, която се реализира се разпределя между отделните съдружници, а не се усвоява от самото дружество.
  2. ES - следва модела на националните акционерни дружества
  3. SCE - следва модела на националните кооперации.

Счита се, че тези три форми не могат да задоволят нуждите на МСП, тъй като са проектирани за големи компании и правилата им са твърде строги и скъпи за по-малките фирми. Главната цел на едно бъдещо Европейско частно дружество (ЕЧД) е да улесни трансграничното осъществяване на бизнес в рамките на ЕС, за да може едно МСП с минимални усилия и разходи да започне бизнес на територията на държава-членка. Всичко това би било по-лесно, ако държавите-членки имат единна правна рамка и процедура по учредяване на подобен тип дружества (тези компании ще бъдат наречени Европейски частни дружества).
 
Концепцията за създаване на Европейско частно дружество (ЕЧД), възниква от бизнес средите и академичните кръгове. С течение на времето, тази идея набира широка подкрепа сред организациите, представляващи бизнеса и индустрията, а също така и от Европейския икономически и социален съвет. Впоследствие са проведени няколко проучвания по този въпрос (а именно необходимостта от съществуване на такъв правен субект на европейско ниво), както от бизнес организациите, така и от академичните кръгове. Всички те предлагат създаването на единна европейска правна форма за частните компании, която да бъде съобразена с нуждите им за повече гъвкавост при тяхната вътрешна организация и взаимоотношенията между съдружниците. Основен мотив за това предложение е факта, че националните законодателства, уреждащи дружественото право в страните-членки на ЕС варират и са различни, както и липсата на хармонизация в тази област. Всичко това се счита за правна пречка (бариера) за всички компании, които осъществяват бизнес активност на територията на повече от една страна-членка.

След проведено проучване на ЕК (през пролетта на 2006 г.) сред потенциалните заинтересовани лица, относно необходимостта от създаване на един такъв нов правен субект, са получени противоречиви резултати, както по отношение на необходимостта от създаване на ЕЧД, така и по отношение на обхвата и съдържанието на евентуалния „инструмент” (документа, в който ще се уреди статуса на едно такова дружество – по всяка вероятност регламент).

С цел да събере допълнителна информация, която да помогне да се оцени посоката на  евентуалното съдържание на документа, уреждащ ЕЧД, Главният Директорат Вътрешен пазар към ЕК поставя на публично обсъждане този въпрос. Целта на тази консултация е да се получат мнения по конкретни въпроси, както и да се извърши анализ на евентуалните ползи, свързани с разглежданата тема.

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530493
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930