Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2007 10:16 - ЕК планира въвеждане на Обща консолидирана корпоративна данъчна основа
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската комисия планира преди края на следващата година да изготви законодателство, с което да въведе Обща консолидирана корпоративна данъчна основа (Common Consolidated Corporate Tax Base - CCCTB) във всички държави-членки на Европейския съюз.

Целта на това предложение е печалбите на предприятия, опериращи в повече от една държава-членка, да бъдат калкулирани по единна формула за целия Европейски съюз, вместо по 27 различни формули, както е в момента.

Впоследствие печалбите ще бъдат разпределяни в страните, където тези предприятия извършват своята дейност, за да бъдат обложени според данъчните ставки, които всяка от тях е определила.

Консолидацията на данъчната основа означава, че компаниите ще могат да третират всички свои европейски предприятия като едно предприятие за целите на данъчното облагане.

Европейската комисия подчертава, че не предлага хармонизиране на данъчните ставки в държавите членки.

В момента се обсъждат различни системи за разпределяне на печалбите между държавите членки. Обсъжда се печалбите да бъдат разпределяни между страните използвайки дадени критерии, между които размера на средствата за заплати, стойността на активите в дадената държава (с изключение на финансовите активи), продажбите и други подобни.

Предложението на Европейската комисия е единната консолидирана корпоративна данъчна основа да не е задължителна.

Това означава, че всяка компания ще може да избира между единната консолидирана данъчна основа и съществуващата методика за калкулиране на корпоративния данък по вътрешното законодателство за съответната държава.

Комисията внася това предложение с цел "да опрости процедурите, да подобри ефикасността и да намали административните разходи" за предприятията, които оперират на единния Европейски пазар.

Изследването за мнението на европейския бизнес относно Общата консолидирана корпоративна данъчна основа беше проведено от "Lighthouse Research" по поръчка на "KPMG International".

То се състои от 403 телефонни интервюта от всяка държава-членка на Европейския съюз (включително новите членки България и Румъния, както и Швейцария), проведени в периода юли-август, 2007 г.

Всички интервюирани са се занимавали с международно данъчно облагане в компании, които осъществяват дейността си в повече от една държава-членка на Европейския съюз.

Сред анкетираните са едни от най-големите предприятия във всяка страна, 20% от тях имат оборот от над 1 млрд. британски лири, а останалите поне 500 млн. британски лири.

***

вж. Мнение по темата на председателя на БСК Божидар Данев,
публикувано във в. Пари на 26 септември 2007 г.

***

Калин ХАДЖИДИМОВ /Съдружник в "KPMG България"/:
Бизнесът подкрепя единната корпоративна данъчна основа
(Интервю, публикувано във в. Дневник на 25 септември 2007 г.)




Тагове:   обща,   основа,   планира,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 529330
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031