Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2008 16:22 - България да положи повече усилия, за да стане разпознаваема в Япония, препоръча новият японски посланик у нас по време на среща с ръководството на БСК
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
0Председателят на БСК Божидар Данев и неговият заместник Георги Шиваров приеха днес, 31 януари, новия посланик на Япония у нас Н.Пр. Тсунехару Такеда.

(вж. СНИМКИ от срещата)

В хода на разговора г-н Такеда съобщи, че още през тази пролет ще стартира дейност японският завод за кабелни снопове за автомобилостроенето край гр. Ямбол. Стана ясно, също така, че има голям японски проект за изграждане на вятърен парк при Северното Черноморие. Г-н Такеда заяви, че Япония търси възможности за инвестиции у нас, в Сърбия и Румъния, като за България ще търси подкрепата на Българската стопанска камара.

Японският посланик информира за пакета за решаване на климатични проблеми, представен от японския министър-председател на Световния икономически форум в Давос, на 26 януари т.г. Според японската страна предложенията би трябвало да разчупят сегашната замразена позиция на два противоположни лагера – развити и развиващи се страни.

Според г-н Такеда, сферите от взаимен интерес за икономическо сътрудничество между България и Япония са: инвестиции, екология, технологично обновление и иновации. Японският посланик препоръча България да положи повече усилия, за да стане разпознаваема в Япония, както и да  се набележат мероприятия, така че благоприятният български бизнес климат да стане известен в Япония.

По време на днешната среща г-н Такеда изрази надежда, че през 2009 г. японското правителство ще отпусне заем в размер на около 100 млн. щ.д. за развитие на проектите за изграждане на нови контейнерни терминали на пристанищата Варна и Бургас, а българската страна трябва да осигури за тези проекти съфинансиране в размер на 70 млн. щ.д.

***

Според българската митническа статистика, през 2006 г. стокообменът между двете страни достига 323.9 млн.щ.д., което е с близо 37% повече в сравнение със същия период на 2005 г. Търговският баланс, обаче, е силно негативен за България, като страната ни е изнесла за Япония стоки за 16.4 млн.щ.д., а е внесла продукция за 307.5 млн.щ.д. Освен към продукти, като киселото мляко и виното, които са известни в Япония, засилен интерес напоследък се наблюдава към други български продукти - продукти на база на розовото масло, сушени сини сливи, сушени гъби, гъши дроб, трикотажни изделия, текстил и др. Важно е да се отбележи, също така, че от азиатските страни Япония заема 1-во място по брой туристи, посетили България.

В настоящия момент в структурата на българския износ за Япония преобладават изделията с ниска степен на преработка. Липсват стоки с висока степен на добавена стойност - машини, съоръжения, високи технологии и др.

От съществена важност за търговските ни взаимоотношения е и фактът, че до 1 януари 2007 г. около 95 % от българския износ ползваше преференциите, предоставени от японското правителство на стоките с български произход в рамките на Общата система за преференциите. Във връзка с присъединяването на България към ЕС, обаче, страната ни отпадна от списъка със страните, ползващи японски преференциален митнически режим.

По данни на БНБ, към 31 декември 2006 г. общият обем на чуждестранните инвестиции в България възлиза на около 19.1 млрд. щ.д., 94.7 млн.щ.д. от които са от Япония. По този показател страната на изгряващото слънце заема 21-во място сред преките чуждестранни инвеститори у нас. Най-голямата японска инвестиция в България е откритата през ноември 2006 г. мултифункционална болница в София (Tokuda Hospital Sofia). Това е и най-голямата инвестиция в българското здравеопазване за последните 17 години. Инвестирани са над 75 милиона евро, а болницата осигурява 1000 нови работни места. Болницата е най-високотехнологичната на територията на България и на Балканския полуостров. Собственик на Tokushukai Medical Corporation е г-н Торао Токуда.Тагове:   България,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 394678
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 623
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31