Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2008 14:57 - Европейският бизнес и представителите на България в Европейския парламент дискутираха възможностите за подобряване на сътрудничеството помежду си
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 905 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2008 14:57


image

На 29 януари т.г., в Брюксел, по инициатива на Българската стопанска камара, се проведе среща на българските евродепутати с ръководството на BUSINESSEUROPE – конфедерацията на европейския бизнес (www.businesseurope.eu), чийто член е БСК.

Домакин на срещата бе г-н Филип де Бук – генерален секретар на BUSINESSEUROPE, а БСК беше представена от г-н Божидар Данев – председател, г-н Жан-Мари Стандарт – постоянен представител на Камарата в Брюксел, и г-н Бранимир Ханджиев – главен директор „Международни организации и програми”.

В срещата участваха представители на Посолството на България в ЕС, сътрудници на българските евродепутати, експерти на BUSINESSEUROPE, журналисти.

Дискусията се съсредоточи върху няколко основни въпроси, по които българският бизнес разчита на съдействие и сътрудничество от страна на представителите на България в Европейския парламент, а именно:

  • Какви промени се очакват от европейското законодателство и каква ще бъде връзката с българския бизнес и, по-специално – с браншовите организации?
  • Дали европейското законодателство е правилно транспонирано в България и какви са преходните периоди за неговото приложение?

Допълнителен акцент беше поставен върху ефективността и прозрачността на усвояване на средствата от ЕС.

Приветствие към участниците в срещата изпрати председателят на българското Народно събрание - Георги Пирински. С текста на приветствието можете да се запознаете ТУК.

С презентацията на председателя на БСК Божидар Данев
можете да се запознаете ТУК.

За допълнителна информация:
Бранимир Ханджиев
Главен директор „Международни организации и програми”
Тел. +359 2/ 987 09 91, 93 209 22
martin@bia-bg.com; branimir@bia-bg.com 

***

БТА, 26 януари 2008 г.:

Тази първа подобна проява в практиката на  BUSINESSEUROPE се свиква по идея на нейния генерален секретар Филип де Бук и с активното съдействие на Българската стопанска камара (БСК), която е българският представител в BUSINESSEUROPE.

"BUSINESSEUROPE обединява големите национални конфедерации на предприятията, като България е представена от БСК, ръководена от г-н Божидар Данев. Наши членове са 39 организации от 33 страни. Може да се каже, че сме по-големи от Европейския съюз. Защото сред нас са не само представители от всички страни в съюза, но също и от  страни, които не искат да са част от Европейския съюз като Швейцария, Норвегия  и Исландия и от страни, които искат да бъдат, но не са в Европейския съюз, като Хърватия и  Турция", заяви в интервю за БТА Филип де Бук.

Идеята за срещата му дошла по време на посещението му в България преди няколко месеца.

"Говорихме с председателя на БСК за отношенията между BUSINESSEUROPE и БСК, ние поддържаме отлични отношения. Говорихме също какво още трябва да се прави. Част от нашата роля е  да сме в контакт с европейските институции, с Европейската комисията, Европейския парламент,  Съвета на Европейския съюз. Особено с Европейския парламент. Тежестта на тази институция в Европейския съюз непрекъснато се засилва,  а за нас е много трудно да поддържаме връзки със 785 депутати, колкото са сега депутатите в парламента", каза Филип де Бук и допълни:

"Кой по-добре от нашите български партньори може да установи контакт  между  българските евродепутати и BUSINESSEUROPE? Помислих, че ако организираме обща среща, на която да поканим българските депутати в Европейския парламент, българския посланик към Европейския съюз и на която да обменим мнения по приоритетите на България, на BUSINESSEUROPE, така ще се запознаем с проблеми пред България, а в същото време българските депутати ще се запознаят по-добре с ролята на BUSINESSEUROPE."

Според Филип де Бук един от разискваните въпроси ще е за квотите емисии от въглероден диоксид, заради които страната ни, подкрепяна от българския бизнес, заведе дело срещу Европейската комисия в Съда на  Европейските общности в Люксембург.

"Пак ще заявим ясно, както вече направихме това - да, европейският бизнес подкрепя развитие на енергетика като същевременно се пази и околната среда. Ние съзнаваме, че това е много сериозен проблем и участваме активно в търсене на решения. В същото време обаче трябва да се прилага политика, която да позволява на европейската  индустрия да се развива.  Това е целта - да се съчетава една ефикасна климатична политика, която между другото не може да бъде ефикасна, ако не се прилага в целия свят, с необходимостта европейската индустрия, по-специално индустрията в новите  членки на Европейския съюз, да може да се развива", изтъкна  генералният секретар на BUSINESSEUROPE.

Срещата се очаква с голям интерес. Според Филип де Бук, членовете на  BUSINESSEUROPE отсега очакват заключенията. "Ако срещата премине успешно, ще организираме подобни инициатива и с други страни", изтъкна той.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530749
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930