Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2008 15:00 - Зам.-председателите на БСК Георги Шиваров и Дикран Тебеян приеха австрийска делегация
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 1003 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2008 16:23


image

Зам.-председателите на БСК Георги Шиваров и Дикран Тебеян приеха днес, 30 януари, австрийска делегация, включваща г-н Клаус Фабиан – посланик на Австрия у нас, Михаел Ангерер – завеждащ Търговската служба към Австрийското посолство, Рудолф Траунер – президент на Стопанската камара на Горна Австрия (индустриалния център на страната), неговият заместник - Валтер Брамбергер, и група представители на австрийски медии, вкл. Австрийската телеграфна агенция.

В приветствието си към участниците в срещата г-н Георги Шиваров подчерта дългогодишното партньорство между Българската и Австрийската стопански камари, вкл. в областта на привличане на австрийски инвестиции у нас. Беше обърнато внимание върху възможностите, които дава членството на двете организации в BUSINESSEUROPE – Конфедерацията на европейския бизнес.

Г-н Траунер съобщи, че през 2009 г. гр. Линц ще бъде културна столица на Европа и това е една добра възможност за задълбочаване на културните и икономически връзки между България и Австрия. В тази връзка г-н Траунер отправи покана към БСК за организиране на бизнес делегация в Линц през следващата година.

Представителите на австрийските медии проявиха специален интерес относно възникналия за България проблем със силно редуцираните квоти на емисии на серен двуокис, като преди всичко беше потърсен отговор на въпроса как това ще се отрази върху евентуалните инвестиционни намерения, вкл. от страна на австрийски компании. Директорът на Център Чиста индустрия при БСК Димитър Бранков обясни, че решението на Европейската комисия за намаляване на българската квота за вредни газове ще се отрази изключително негативно върху индустриалното развитие у нас, вкл. и върху привличането на инвестиции. „Ако някой пожелае да инвестира в производство у нас, и най-вече – в електропроизводство, ще трябва да закупи сериозни количества квоти, което сериозно оскъпява инвестицията”, допълни зам.-председателят на БСК Георги Шиваров. Димитър Бранков припомни, че страната ни е в процес на индустриален прогрес, който се очаква да продължи и в следващите десетилетия, а това води до необходимост от по-големи квоти на СО2. Беше подчертано, също така, че затварянето на блокове от АЕЦ „Козлодуй” води до увеличаване ролята на топлоцентралите за енергийния баланс на страната и региона, а те са един от големите емитенти на вредни газове в атмосферата.

Австрийските журналисти проявиха интерес и към цената на труда у нас, както и към проблема с недостиг на работна ръка. Зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян обясни, че България продължава да е на последно място по ниво на заплащане, но това се дължи на два основни факта: първо, на големия дял сива икономика, която води до укриване на реални доходи, и второ – на това, че у нас цените на потребителските стоки са два пъти по-ниски от средноевропейските, а на услугите – три пъти по-ниски, което се отразява на покупателната способност. Г-н Тебеян подчерта, че през миналата година заплатите в частния сектор са били повишени с около 22 процента, което надвишава сериозно средногодишната инфлация, а голямото увеличение се дължи най-вече на липсата на работна ръка.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 531090
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930