Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2008 11:49 - Възможностите за по-ефективна защита на българските бизнес интереси на европейско ниво се дискутират на семинар в БСК
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2008 09:40


Семинар на тема „Ключови компетенции на българските работодатели за активно участие при формиране на политиките за секторно индустриално развитие в Европейския парламент” се провежда днес в БСК, в рамките на проект, финансиран от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. Участват повече от 80 представители на Министерския съвет, Народното събрание, Европейската комисия и офиса на Европейския парламент в София, регионални и браншови стопански камари и асоциации.

вж. СНИМКИ и ПРЕЗЕНТАЦИИ

Семинарът беше официално открит от г-н Младен Червеняков – председател на Комисията по европейските въпроси към Народното събрание на Р България. В изказването си пред участниците във форума г-н Червеняков подчерта, че е необходимо да се определят приоритетните области от интерес на българския бизнес, както и да се разработят механизми за транспониране на позициите на бизнеса към европейските институции. С подобна цел към председателстваната от г-н Черевеняков парламентарна комисия беше създаден Обществен съвет, в който са включени и представители на бизнеса.

С презентация за възможностите на BUSINESSEUROPE (Конфедерацията на европейския бизнес) и опита на БСК при формиране на европейските секторни политики в работата на семинара се включи и председателят на БСК Божидар Данев. В експозето си той подчерта доброто сътрудничество с бизнеса, което до момента демонстрират българските представители в Европейския парламент. Председателят на БСК призова членуващите в Камарата браншови структури да бъдат още по-активни при подаването на своевременна експертна информация относно конкретни предложения за промени в европейското секторно законодателства, така че БСК чрез членството си в BUSINESSEUROPE и чрез участието си в множество работни групи, комисии и комитети на различни равнища в ЕС да защитава ефективно интересите на българския бизнес. Г-н Данев обърна внимание и върху факта, че вече има случаи на неправилно транспониране на европейски директиви в българското законодателство, от което страда най-вече бизнесът, а това се отразява лошо на конкурентоспособността на нашат
а икономика. В тази връзка, председателят на БСК изрази мнение, че част от дейността на българските евродепутати трябва да бъде и наблюдаването на процеса на транспониране на законодателството, така че да не се стига до негативни последствия за икономиката ни. Г-н Данев запозна участниците в семинара и с някои проекти на законодателни актове, включени в програмата на Европейския парламент, които са от ключово значение и за българския бизнес. Сред тях са: общата система за ДДС, вътрешният пазар на електроенергия и природен газ, данъчното облагане на безоловния бензин и газьола, координирането на системите за социално осигуряване, електронните съобщителни мрежи и услуги, защитата на околната среда чрез наказателното право и др.

Ръководителят на отдел „Координация по европейските въпроси” в МС Калоян Симеонов представи пред участниците в семинара приетата вчера от Министерския съвет Годишна програма за участие на България в процеса на вземане на решения в ЕС (2008 г.). Акцент в експозето на г-н Симеонов бе поставен върху приоритетните въпроси, свързани с индустриалната политика, сред които: Лисабонската стратегия, бюджетните въпроси, икономическият и паричен съюз, социалната политика и политиката на заетост, търговията, държавните помощи, енергетиката, околната среда, транспорта, дружественото право, данъчната и митническа политика и др. Г-н Симеонов също призова представителите на организирания български бизнес да участват активно при изготвянето на българските позиции пред институциите на ЕС.

Председателят на Камарата на електротехниката в България г-н Румен Атанасов запозна участниците в семинара с българския принос при формиране на европейската секторна политика в електротехническата индустрия. Модератор на тази част от семинарната програма беше българският евродепутат Биляна Раева.

В следобедната програма на форума е включена лекция на евродепутата Кристиан Вигенин на тема „Възможностите на българските депутати в Европарламента – практика и предизвикателства”. Ще бъде представена и добрата практика на браншовите организации на пивоварите и на химическата промишленост, свързана с прокарване на конкретните интереси на българските производители от тези два сектора чрез съдействието на БСК и на българските евродепутати.
Тагове:   ниво,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 394678
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 623
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31