Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2008 17:56 - Декларация на БСК във връзка с протестите на превозвачите
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
0



ДЕКЛАРАЦИЯ

Във връзка със създалото се напрежение в сферата на транспорта и намеренията на българските превозвачи да протестират ефективно срещу високите цени на горивата, Българската стопанска камара заявява следното:

  1. Приветстваме стартирането на преговори между заинтересованите страни за преодоляването на натрупаното напрежение в сектора на автомобилните превози и считаме, че действията на превозвачите практически ускоряват вземането на правилните управленски решения.
  2. Настояваме създадената междуведомствена работна група да предложи спешни ефективни мерки за преодоляване на проблема, като изясни какъв е „приносът” на всеки от трите участници в пазара на горива – регулиращи органи, вносители и преработватели, и дистрибутори, за небалансираните ценови равнища на горивата в страната.
  3. Не приемаме постановките, лансирани в медиите, за ограничаване броя на превозвачите с административни мерки (временно ограничаване издаването на лицензи на нови автотранспортни фирми), като считаме, че това противоречи на принципите на пазарната икономика.

За нас е необяснимо защо беше необходимо да се стига до протестни действия и крайно нагнетяване на напрежение, при положение че отдавна за цялото общество е ясно, че има деформации в цените на горивата. Стои въпросът защо търговските цени на горивата в страната са еднакви, при положение че има разлики в цените на вносните горива и тези, произведени у нас. Този въпрос провокира друг – дали действително вносителите на горива се явяват реални конкуренти на производителите, или съществува негласно споразумение с цел поддържане на спекулативно високи норми на печалба в отрасъла.

Убедени сме, че цените на горивата трябва приоритетно да бъдат разглеждани като част от антиинфлационната политика на държавата, тъй като те стоят в основата на ценовата пирамида. В този смисъл, цените на горивата не са проблем само на превозвачите, а на цялата икономика и на всички потребители.

Високите цени на горивата се отразяват крайно неблагоприятно върху конкурентоспособността на транспортния отрасъл, а оттам – върху конкурентоспособността на други транспортоемки отрасли. Небалансираните цени на горивата водят дългосрочно до пазарни деформации в структурата на икономиката.

Причините цените на дизела в България да са по-високи от тези в много други европейски държави може да са следните:

  1. Ниска ефективност на преработвателите на горива и/или висока норма на печалба на вносителите;
  2. Картелно споразумение между дистрибуторите;

Необяснимо е достигането на толкова високи ценови равнища, при положение, че спрямо останалите страни на ЕС, в България са налице:

  • По-малки разходи за аналогични инвестиции в производствени и дистрибуторски мощности;
  • относително ниска цена на ел.енергията;
  • Ниска цена на труда.

Не на последно място, трябва да отбележим, че освен високите цени на горивата, върху конкурентоспособността на транспортния отрасъл съществено влияние оказват още остарелият автопарк, както и лошата инфраструктура и некоректното регулиране на движението, които водят до увеличаване на разхода на гориво за тон/километър. С това отново се товари българският бизнес и българският потребител.

Очакваме да се даде не само отговор на поставените по-горе въпроси, но и да се вземат мерки за трайно решение на съществуващите проблеми.

***

Декларацията на БСК бе официално подкрепена от Националното сдружение на българските спедитори.




Тагове:   връзка,   декларация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530517
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930