Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2008 15:55 - Централизирано звено за обществени поръчки предлага БСК в писмо до Меглена Плугчиева
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
0



БСК изпрати до вицепремиера Меглена Плугчиева своя позиция относно необходимостта от промени в Закона за обществените поръчки. В писмото се казва следното:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПЛУГЧИЕВА,

Във връзка с готвените от Вашия екип промени в ЗОП искаме да предложим на Вашето внимание една кардинална промяна във формата на организация и цялостната система по провеждане на процедурите, която според нас ще има положително влияние върху ефективността и прозрачността на цялата система на обществени поръчки за разпределяне, както на вътрешните бюджетни и обществени средства, така и на евросредствата.

Предлагаме провеждането на процедурите да се изнесе извън субектите, които са възложители по ЗОП, и се пренесе в централизирано звено към министър-председателя или заместник министър-председателя по еврофондовете.

Според нас възлагането, оценяването, контрола и мониторинга на изпълнението на всяка обществена поръчка е несвойствена, неприсъща дейност на централните и местни администрации. Те трябва да се занимават с разработване на политики, вземане на решения за необходимостта от възлагане на обществена поръчка или концесия, дефиниране на целите, които трябва да се постигнат, а самото отработване на поръчката, което е чисто експертна неполитическа дейност (вкл., обявяване, разработване на техническо задание, дефиниране на критерии за оценка, оценяване, контрол по изпълнение), да се поеме от това централизирано звено.

Според нас ползите и ефектите са няколко:

ще се концентрира достатъчно експертен ресурс и ще се гарантира квалифицирана услуга на едно място, с което ще се реши проблемът с липсата на квалификация и умения в „по-малките” възложители, за които не е изгодно или е невъзможно да подържат квалифицирани кадри в тази област. За 2007г. преобладаващо, поради тази причина, чрез заобикаляне на ЗОП са възложени поръчки за 30 млн.лв.;

ще се намали драстично броят на експертите, занимаващи се епизодично с процедури за обществени поръчки в различните структури на администрацията, и ще се осигури натоварване и ефективно използване на наличния експертен потенциал.

ще се пресекат преките контакти между възложители и изпълнители, което ще намали възможностите за корупция. Тези контакти ще се опосредстват от това звено, чийто експерти ще са независими от отделните възложители.  Не е тайна, че всеки възложител обикновено работи с един тесен кръг изпълнители, ограничавайки по този начин конкуренцията, а оттам и ефективността на изразходване на средствата;

в резултат на окрупняване на еднотипни поръчки ще могат да бъдат постигнати по-ниски цени от изпълнителите;

наблюдението на контролните органи ще се концентрира само върху едно звено, вместо върху хиляди субекти, имащи качеството на възложители по ЗОП.

Подобна организация на провеждане на процедурите за обществени поръчки е практика в страни от ЕС, като Франция, Швеция и други. Предвид на сериозната промяна в организацията и провеждането на процедурите, водеща до разкъсване на паразитните връзки, предложението може да срещне сериозен отпор от различни ведомства и държавни институции, възлагащи обществени поръчки. Досегашният опит в сферата на обществените поръчки показва, че всякакви нормативни промени са лесно „преодолими” или просто не се спазват и обикновено нямат забележим ефект върху прозрачността и гарантирането на свободната конкуренция. За това говорят и данните от проверките на Инспекцията за държавен и финансов контрол, от които ясно личи, че след многогодишни опити за поправки в ЗОП, в т.ч. и след синхронизация  с европейското право, нарушенията за 2007 г. са във всяка втора поръчка. Именно неефективността на тези нормативни промени налагат според нас приемането на тази по-кардинална промяна в организацията на провеждане на процедурите по ЗОП.

  С уважение: /п/ Божидар Данев, Председател

***

Междувременно стана ясно, че 15 214 са били сключените договори за обществени поръчки през 2007 година. Това сочи годишният доклад на Агенцията по обществени поръчки (АОП). За сравнение, броят на сключените договори за възлагане на обществени поръчки през 2006 г. е бил 12 132, като увеличението за тази година е с 3082 договора или с 20% повече. Общата стойност на сключените договори е за около 5 млрд. лв.

През 2006 г. стойността на сключените договори е била около 4 млрд. лв., от което може да се види, че общата стойност на сключените договори за възлагане на обществена поръчка е нараснала с над 1 млрд. лв. или с 22%. По този начин средната цена на един договор възлиза на 338 хил. лв., което спрямо 2006 е по-висока стойност.

В анализа, направен към доклада на АОП, се казва, че увеличаването на обема на обществените поръчки и нарастващата стойност на договорите ги прави привлекателни за недобросъвестни възложители и участници. Това означава, че обществените поръчки ще се превърнат в една от областите, където трябва да се съсредоточат усилията за борба с корупцията.



Тагове:   обществени,   писмо,   Меглена,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530776
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930