Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2008 11:57 - Успешно приключва съвместен проект между БСК и германската работодателска организация BDA за насърчаване на социалния диалог в предприятията
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 697 Коментари: 0 Гласове:
0



В периода 9-11 септември 2008 г., в курортен комплекс „Албена”, хотел „Добруджа”, ще се проведе заключителна среща по Проект за насърчаване на социалния диалог в предприятията. Проектът бе осъществен в периода 2003-2008 г. съвместно от Българската стопанска камара и Саксонската академия по мениджмънт (bsw gGmbH / MAS) към германската работодателска организация BDA, с финансовото съдействие на Германското министерство на труда и социалните въпроси.

Повече от 20 представители на големи предприятия и регионални бизнес асоциации от цялата страна ще обсъдят в Албена резултатите от проекта и ще набележат стъпки за следващи съвместни инициативи между българските и германските работодателски организации.

Дневният ред на форума предвижда, също така, да бъдат подписани споразумения за сътрудничество между Асоциацията на леката промишленост в България и Североизточния немски съюз за текстил и облекло, както и между Община Балчик и Туристическия съюз на Саксония за съвместни дейности по ОП „Регионално развитие”.

За проекта:

В периода 2003-2008 г. в проекта бяха обхванати 350 предприятия от цялата страна, представители на регионалните и браншови структури на БСК, местни синдикални организации, представители на местната власт и средствата за масова информация. Чрез проекта 42-ма представители на бизнеса посетиха Германия с цел обучение и провеждане на работни срещи, 14 експерти участваха в 4 международни конференции в Германия и Латвия по проблемите на социалния диалог на европейско и национално ниво, и по здравословни и безопасни условия на труд.

През първата фаза на проекта бяха осъществени пилотни програми в 9 български предприятия: „Мизия 96” АД – Плевен, „Болярка” АД – Велико Търново, „Оргахим” и „Параходство речно плаване” – Русе, „Пристанище Бургас”, „Бисер Олива” и хотел „Уникато” – Стара Загора, „Катекс” АД – Казанлък, „Комбинат за цветни метали” и „Либхер” – Пловдив, „Албена” АД и Община Балчик, „Черноморско злато” – Поморие и Община Поморие. Програмите се базират на опита на германските партньори в сферата на социалния диалог в предприятията, управлението на човешките ресурси (вкл. повишаване на квалификацията на кадрите и ефективността на производството) и създаването на здравословни и безопасни условия на труд.

През втората фаза на проекта България бе посетена от 10 немски експерти от Туристическия съюз на Саксония, Германската асоциация за хотелиерство и ресторантьорство, Североизточния немски съюз за текстил и облекло, „Даймлер Крайслер” и др. немски фирми и организации.

Като пряк резултат от проекта бе организирано съвместно производство на „Катекс”-Казанлък, с немски фирми и предстои да бъде създаден Регионален център за обучение на кадри в областта на текстила.

От проведените по време на проекта анкети е видно, че участниците в него го оценяват като особено полезен за развитието на социалния диалог в българската индустрия.

За повече информация: Бранимир Ханджиев, тел. 02/ 932 09 22




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 529241
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031