Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2008 10:34 - БСК се обърна към президента Първанов с молба да наложи вето върху Закона за енергийната ефективност
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 819 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.11.2008 10:51


С писмо до Президента на Р България Георги Първанов БСК настоя за вето върху приетия на 30 октомври т.г. от Народното събрание Закон за енергийната ефективност.

"Законът в този му вид е предварително обречен на неизпълнение и масово неспазване, тъй като в своя цялостен замисъл не почива на пазарни принципи", се казва в писмото до Президента. В него се подчертава, че механичното прехвърляне на текстове от Директива № 2006/32/ЕС (за ефективността при крайното потребление на енергия и осъществяване на енергийни услуги) в българския закон, без отчитане на спецификите на пазара, ще доведе до пълно изкривяване на идеята за енергийна ефективност.

В писмото се казва още:

"Като цяло, с този закон държавата отново желае да администрира бизнеса. Прави се опит да се налагат срокове и принудителни мерки, при което се създава сложна и тромава система от отговорности. Регламентират се множество наредби, които създават условия за корупция и притискане на бизнеса, както и всички останали потребители.

По същество, в този му вид законът превръща Агенцията за енергийна ефективност в орган, по-голям от Националния статистически институт, като отново информацията за общодостъпно ползване е силно филтрирана и ограничена, с което става практически и неизползваема от бизнеса. В тази агенция, според този закон, трябва да се подават повече данни и справки от предприятия и граждани, включително за количеството произведена продукция, добавената стойност на произвежданите продукти (влизащи често пъти в разрез с нормалния бизнес интерес) и т.н. „Невидимата” част от събираната информация може да бъде използвана отново за корупционен натиск и нечисти цели.

Нормалната логика на нещата изисква осъзнаване на необходимостта от въвеждане на енергоспестяващи мерки, а не налагането им с принудителни административни актове.

Благодарение на този закон набъбва администрацията и се въвеждат дейности, нарушаващи правилата на пазарната икономика. По същество, този закон се превръща от един полезен нормативен акт в рестриктивен такъв, като слага изключително високи санкции, с които след това администрацията да финансира собственото си материално стимулиране. "

Припомняме, че БСК участва със свои представители в дискусиите върху текстовете на Закона за енергийна ефективност, проведени в парламентарната Комисия по енергетика. По време на тези разговори БСК внесе свои официални позиции, с които изрично настоя да не се приема законът в този му вид. Въпреки категоричното несъгласие на бизнеса с предложените текстове, те бяха гласувани в пленарна зала.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530588
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930