Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2008 16:46 - Бизнес лидерите на страните от Г-8 оповестиха своя позиция за мерките срещу световната финансова и икономическа криза.
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 879 Коментари: 0 Гласове:
0



Бизнес лидерите на страните от Г-8 оповестиха своя позиция за мерките срещу световната финансова и икономическа криза. Това стана на срещата им в Париж, проведена на 3 и 4 декември т.г.

Срещата на президентите на бизнес организациите на страните от Г-8 бе последвана от форум, организиран от BUSINESSEUROPE (Конфедерация на европейския бизнес), чийто член е БСК. В него участваха, също така Жозе Мануел Барозо – президент на Европейската Комисия, и Никола Саркози – президент на Франция.

Българска стопанска камара беше представена от Георги Шиваров, заместник-председател.

***

СРЕЩА НА ВЪРХА НА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ ОТ Г-8
3-4 ДЕКЕМВРИ 2008 г.

ГОТОВИ ЗА БЪДЕЩЕТО
Резюме

(вж. оригинален документ)

Ние, бизнес лидерите на Г-8:

Fujio Mitarai, президент на Nippon Keidanren,
Perrin Beatty, президент на Canadian Chamber of Commerce
Laurence Parisot, президент на MEDF,
Jьrgen R. Thumann, президент на BDI,
Emma Marcegaglia, президент на Confindustria,
Aexander Shokhin, президент на RSPP,
Martin Broughton, президент на CBI,
Thomas J. Donohue, президент на US Chamber of Commerce,
Peter Robinson, президент на US Council of International Business,
Ernest-Antoine Selliиre, президент на BUSINESSEUROPE

1. Подчертаваме, че настоящата криза не поставя под съмнение основните принципи на отворената пазарна икономиката, но изисква спешен отговор главно в техническо и нормативно отношение.

Многобройни са причините за финансовата и икономическа криза, в която се намираме. Декларацията от 15 ноември на държавните глави от Г20 подчерта някои от тях: монетарната и борсовата политика, която доведе до извънмерна ликвидност на паричните пазари; липса на регулации или наличие на неподходящи регулации относно определени страни или сфери на дейност; опита за постигане на високи приходи от тази ликвидност без каквато и да било точна преценка на рисковете от страна на различните представители на пазара или регулаторните и контролирани  органи; извънмерна задлъжнялост; незадоволително координиране и съгласуване на макроикономическите политики; недостатъчна структурна реформа. Това са реални функционални нарушения, които оказаха сериозни последствия и които в конкретен смисъл изискват преразглеждане на правилата, ръководещи посредници, продукти и операции на отворените финансови пазари. От друга страна, тези функционални нарушения по никакъв начин не подставят под съмнение отворената пазарна икономика, която изисква ясни и споделени правила, които да дават частните компании и предприемачи свобода да създават, да се развиват и да правят нововъдения.  Бизнесите днес разполагат с талантливи хора, технологии, и се стремят към успехи както преди кризата. Всичко това обуславя нашият оптимизъм.

2. Не сме в състояние достатъчно категорично да подчертаем, че единствено бизнесът е способен да избави икономиките ни от рецесията като продължи да произвежда, инвестира и изнася.

Бизнесът и единствено бизнесът е този, който има възможност да измъкне нашите икономики от рецесия като продължава да произвежда, инвестира, експортира, извършва изследвания и внедрява, обучава и развива своята работна сила. Продължавайки да демонстрира амбиция и динамика, той вече се подготвя за излизане от кризата. Ролята на държавите в този контекст е, преди всичко, да възстанови нормалното функциониране на финансовите пазари – приключването на този етап все още не е напълно постигнато – а след това да адаптира регулативната уредба, което е съществено изискване, ако нашите икономики трябва да възстановят растежа си. Ролята на държавата не трябва да се свежда до управление на фирми и компании.

3. Очакваме от макроикономическата политика на правителствата да бъде смела и внимателно изработена по отношение на публичния дефицит, като се обръща особено внимание на трансграничните замърсявания.

Преди всичко подкрепяме необходимостта от стимулиращи монетарни и фискални мерки за париране на основните сили с тенденция за снижаване. И все пак, при наличие на взаимозависимости между икономиките и глобалния характер на спада, има някои съществени условия за оказване на ефективна подкрепа на световната икономика:

  • координиране на икономическите политики за по-добра ефективност;
  • национални насърчителни фискални мерки, които съответстват на договорените правила (Световната търговска организация (СТО), закона за конкуренцията, и др. …), като се има предвид трансграничното замърсяване и избягва търсенето на конкурентно-способност за сметка на други страни;
  • сериозно внимание на дисбалансите по текущите сметки в глобален мащаб, които продължават да представляват важен риск за глобалната икономика.

4. Напълно подкрепяме приетата на Срещата на върха във Вашингтон декларация на Г-20 от 15 ноември и предлагаме съдействие на международните органи, които играят ключова роля в глобалната икономика.

Тази амбициозна работна програма заедно със съответните времеви срокове е в отговор на изразената от всички нас загриженост през последните седмици. Оттогава насетне, нашите организации работят съвместно за изготвяне на определени предложения за реформа на финансовите пазари. Ще продължим разискванията си в тази насока, като желаем да усъвършенстваме заедно: сходството определени регулации на финансовите пазари, реформата на международни финансови институции. Спокойното функциониране на финансовите пазари е жизнено необходимо на фирмите:последните възнамеряват да участват в незавършени проекти, предприети от различните международни органи. Ние, бизнес лидерите на Г8, се ангажираме да дадем своя конструктивен принос в дейността  на международните органи, които наблюдават глобалната икономика, такива като Г8, Г20, Форумът за финансова стабилност, Международния паричен (монетарен) фонд, ОИСР, СТО, Световната банка, с цел да допринесем със своя експертен опит и знания за финансовата и реалната икономика.

5.  Призоваваме за бързо приключване на Кръга преговори Доха и  присъединяване на СТО да са на балансирана основа.

Ключова отговорност на държавите е да постигнат окончателно споразумение по този договор, който трябва да излъчи възможно най-силен сигнал относно общия ни отказ от всякаква форма на протекционизъм и ангажиране с мултилатерализъм. Развитието на търговията и разпространението на стоки и услуги е предпоставка за завръщане към процес на развитие и стабилност. Настояваме преговарящите да се ангажират с постигане и гарантиране на условията, които ще направят възможно приключването на този кръг от преговори на СТО.  Успехът на кръга Доха в края на годината би бил знаменателен етап по пътя за възстановяване.

6. Ангажираме се заедно с нашите компании да осигурим гаранция, че в  отворената пазарна икономика ще преобладава етичен и отговорен подход.

В своята ежедневна дейност частните фирми все повече осъзнават своите отговорности към ангажираните в процеса: партньори, работници и служители, акционери и съдружници, подизпълнители, доставчици и потребители, както и към обществото като цяло. Фирмите са решени да подкрепят тези отговорности като напълно зачитат основните етични ценности, които укрепват и допринасят за свободата на делови взаимоотношения: отговорност, инициативност и готовност за поемане на рискове, прозрачност, и добро корпоративно управление. Сега те мобилизират всичката си енергия, за да се справят с текущата криза и посрещнат предизвикателствата на климатичните промени.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 531163
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930