Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2009 15:42 - Предложения на Българска стопанска камара с цел минимизация на риска, свързан с доставките на природен газ
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 687 Коментари: 0 Гласове:
0Разразилата се в началото на 2009 г. газова криза показа за пореден път липсата на дългосрочна стратегия и превантивна политика в страната за преодоляване на подобни негативни явления за икономиката ни.

Това ни провокира още веднъж да поставим на вниманието на компетентните държавни институции, на бизнеса и на обществото, като цяло, вижданията ни относно мерките, които е необходимо да се предприемат в краткосрочен и в стратегически дългосрочен план.

Убедени сме, че реализацията на предложените по-долу мерки ще доведе до сериозно стабилизиране на енергийната ни система и ще изиграе положителна роля за гарантиране на енергийната ни сигурност.

БСК предлага:

1. Законово регулиране на задължението на промишлените консуматори (чрез Закона за задължителните резерви) да подържат запаси на алтернативни горива, осигуряващи техния нормален работен процес за 15 дни, и повишаване на отговорността (до наказателна) за техните мениджъри при неизпълнение на това задължение.

2. Бърза реализация на необходимите инвестиции за хранилището в Чирен, осигуряващи дневен добив на природен газ, удовлетворяващ 70% от среднодневното потребление в есенно-зимния период.

3. Изграждане на ново подземно газово хранилище в района на Галата, което да осигури допълнителни резерви за икономиката.

4. Свързване на газовата система на България с тези на Гърция и трите газопровода на Румъния със средства, предоставени от Европейската комисия за справяне със световната финансова криза.

5. Изграждане на терминали за втечнен газ с регионално значение извън акваторията на Черно море.

6. Провеждане на системни проверки за наличността на течни алтернативни горива в държавния резерв.

7. Пълна проверка на техническото състояние на газопреносната мрежа и газовите съоръжения за тяхната сигурност и живот за експлоатация с оглед предотвратяване на евентуални аварии.

8. Анализ на причините за забавяне на концесии за проучване и добив на природен газ и други енергийни ресурси, и обявяване на нови такива с оглед осигуряване на постоянни местни източници на енергийни суровини.

9. Огласяване на разпределението на свободни квоти за емисии на парникови газове за периода 2008-2012 г. и търсене на компенсации от ЕС за покриване на разходи за закупуване на допълнителни емисионни квоти при преминаване на алтернативни горива.

10.  Договаряне за продажба на емисионни права по Протокола Киото с оглед реализиране на около 1 млрд.лв. и подпомагане с част от тези приходи реализацията на проекти на засегнатите от газовата криза потребители за намаляване на техните емисии.

11. Активизиране на дейността на българските участници за ускоряване на реализацията на международните проекти „Южен поток” и „Набуко”.

12. Българското правителство да прецени дали да потърси защита на правата си в Европейския съд в Страсбург чрез жалба срещу Русия и Украйна.

13. Българските предприятия да преценят дали да потърсят обезщетение  в Европейския съд в Страсбург за нарушаване на правата им, гарантирани от   Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

14. Българските предприятия да преценят дали да потърсят обезщетения за причинените им вреди от изпълнителната власт по реда на Закона за отговорността на държавата.
Тагове:   камара,   минимизация,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 395555
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 623
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31