Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2009 12:08 - Подобряване механизмите за участие на българския бизнес при одобряване на рамковите позиции на Р България в ЕС бе дискутирано на среща в БСК днес
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 1001 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2009 13:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Подобряване механизмите за участие на българския бизнес при одобряване на рамковите позиции на Р България в ЕС бе дискутирано на среща в БСК между представители на браншови организации и председателя на Комисията по европейските въпроси при НС Младен Червеняков.

В експозето си пред участниците в срещата г-н Червеняков изтъкна необходимостта от активизиране на диалога с бизнеса в хода на обсъждане и приемане на националните позиции по проекти на европейски директиви. Председателят на Комисията по европейски въпроси припомни, че Лисабонският договор, който предстои да бъде ратифициран само от още две страни-членки на ЕС, предвижда възможността Европейската комисия и Европейският парламент да се съобразяват с решения на националните парламенти, взети с 50% от гласовете на народните представители в съответната страна-членка.

На въпрос от страна на бизнеса относно неизплатени средства за завършени проекти по програма «САПАРД», г-н Червеняков съобщи, че очаква до грая на м. Март т.г. ЕС да възстанови финансирането по три от общо четирите блокирани мерки по тази предприсъединителна програма. Блокирана вероятно ще остане само мярка 2, при която от общо 70 проекта за 64 ОЛАФ е установил сериозни нарушения.

Председателят на БСК Божидар Данев информира, че възнамерява да сезира компетентните български институции относно тенденцията за незаконно включване в трудовия ни пазар на строителни работници от страни извън ЕС, които пребивават в страната ни с туристически визи, а участват в изпълнението на големи инфраструктурни проекти. Във връзка с поставения проблем г-н Червеняков обърна внимание, че в условията на икономическа криза основните мерки, които страните от ЕС предприемат, са свързани именно със защита на трудовите си пазари и условията за бизнес.

Друг дискутиран въпрос по време на днешната среща бе този за необходимостта от радикално съкращаване на сроковете по оценка и контрактиране на проектите по оперативните програми. Беше подчертано, че прекалено дългите срокове, които и често не се спазват, водят преди всичко до морално остаряване на проектите и демотивират фирмите да работят по проекти с европейско финансиране. Във връзка с необходимостта от подобряване усвояването на средствата от ЕС бе предложено, също така, да се въведат единни критерии и правила за работа по отделните оперативни програми, да се намали броят на оперативните програми (с цел подобряване на административния капацитет) и да се преформулират част от приоритетите в отделните програми във връзка с икономическата криза.

Днешната срещата бе първата изява на Клуб „Добри европрактики” на БСК, замислен  да се превърне в средище за делови срещи, разговори и генериране на идеи, обмен на информация, споделяне на добър опит и излагане на проблеми, срещани от българския бизнес при прилагане на европейските политики и практики. Клубът е създаден в рамките на проекта на БСК „Европартньорство и политики на бизнеса”, който се реализира с финансовата подкрепа на Комуникационна стратегия за членство  на Република България в Европейския съюз 2008.

Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 395202
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 623
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31