Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2009 14:52 - Позиция на БСК относно намеренията за увеличаване цените на ел.енергията за промишлеността
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 2202 Коментари: 1 Гласове:
0На 31 май т.г. изпълнителният директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева се срещна с председателя на БСК Божидар Данев и представители на големи потребители на ел. енергия, членове на БСК.  Срещата бе поискана от БСК по повод предстоящото увеличаване цената на електроенергията за бизнеса.

Участващите в разговора представители на големи потребители на ел.енергия изразиха огромната си тревога от намеренията за предстоящо увеличение на енергийните цени. Те съобщиха, че продукцията им през първите месеци на тази година е в размер от 20 до 40% спрямо тази през същия период на миналата година, което ги поставя в изключително тежко икономическо състояние. Увеличението на енергийните цени ще ги затрудни допълнително и ще ги принуди, като първа мярка, да оптимизират броя на заетите в предприятията лица и дори е възможно да се стигне до фалити.

По линията на технологичните връзки тези ефекти ще се почувстват осезателно в началото на есента на тази година. Не трябва да се забравя, например, че това са практически най-големите товародатели, което означава, че рязко ще се влоши състоянието и на транспортния сектор”, подчерта по време на срещата председателят на БСК Божидар Данев. Той запозна г-жа Тошева с позицията на БСК относно намерението за увеличение цената на ел.енергията за промишлените потребители и подчерта, че България е единствената страна в Европа, която вдига цената на ел.енергията за бизнеса, докато в останалите страни от Стария континент тече обратният процес – на понижаване на енергийните цени между 30 и 50%.

***

В резултат на оповестената днес (1 юни) позиция на БСК относно намеренията за увеличение на цените на ел.енергията за промишлеността, преди минути бе проведен разговор между председателя на БСК Божидар Данев и председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов.

Проф. Шушулов информира, че ДКЕВР няма да променя енергийните цени за бизнеса. Официално комисията ще оповести намерението си на утрешното открито заседание за разглеждане на доклад относно утвърждаване на цени в сектор  "Електроенергетика".

БСК изказва благодарност за своевременната реакция на ДКЕВР и за положителното за българската икономика решение.

***

ПОЗИЦИЯ НА БСК

ОТНОСНО: Намеренията за увеличаване цените на ел.енергията за промишлеността

За пореден път през последните няколко години, се появява напрежение между големите потребители на електрическа енергия и регулаторния орган – ДКЕВР. Напрежението е свързано с анонсираното повишение на цената на електрическата енергия от 1 юли.

Чувстваме се задължени да предупредим, че в този момент всяко повишение на цените крие огромни рискове за допълнителни трудности пред предприятията. Сега повече от всякога на българската индустрия е необходима прогнозируема и стабилна икономическа среда.

За големите индустриални производители в страната – предприятията от машиностроенето, металургичната, химическата, добивната и циментовата промишленост, е изключително важно в този кризисен момент да се следват световните и европейски тенденции на намаляване цената на ел.енергията. Обратното би означавало: намаляване на конкурентоспособността на българската икономика, загуба на работни места, фалити на фирми.

При увеличение на енергийните цени Националната електрическа комопания ще загуби платежоспособните си клиенти – тези, които кръстосано субсидират цената на топлоенергията, енергията от възобновяеми източници и тази за потребителите ниско напрежение.

Гласувай:
0
01. анонимен - За жалост
04.10.2012 16:44
За жалост нито БСК нито Бизнесът имат изобщо някакъв глас в побърканата булгаристанска икономика .
Това тук е пълен плановишки комунизъм в действие -прикрит комунизъм в най лоша форма в която синдикални плъхове и държава солидарно разказват играта на целият сегмент бизнес и индустрии взети заено.
Държава в която вече повече от 24 години тече преход
(нещо което те наричат преход )
Прехода ще започне едва когато всички недоразумения и половината държавна администрация с агенции и отдели и комисии си заминат ,мине ликвидация на БЕХ,ДКЕВР,Синдикални организации и бъдат заличени с закон
Едва тогава пред бизнеса ще има светлина за да започне най сетне и той да има думата реално кога колко и коа да може да уволнява и наема гувкаво
На кой колко да му бъде заплатата .
В изкривеният вариант на България сега държавна администрация взема над 20 пъти че и повече (шеф ДКВР 5000лв нето заплата+бонус ) над бизнес сектора
До като не дойте този момент всякакви изказвания колко и какво намерение и мнение има бизнеса и БСК са абсолютно безпочвени приказки
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 394479
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 623
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31