Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2018 15:33 - 10-те неща, които трябва да знаем за цифровизацията и нейното въздействие върху пазара на труда
Автор: sindfeds Категория: Бизнес   
Прочетен: 1101 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Публикация на Европейски синдикален институт.

Четвъртата индустриалната революция чука на вратата ни. Тя ще промени радикално трудовата заетост и съдържанието на труда през следващите години. Нашите икономики трябва да се подготвят за буреносни, безпрецедентни технически и социално икономически промени, които коренно ще преобразят трудовите ни отношения.

По-долу са дадени 10-те най-важни тенденции, свързани с цифровата революция.

  1. Цифровизацията на икономиката не е ново явление, но сега достига нова повратна точка. Бракът между „големите данни“ и  роботизацията възвестява нов тип икономика и следователно един нов свят на труда.
  2. Две основни черти характеризират това явление: едната е еволюцията на платформо- базираната икономика, стъпила на един нов икономически модел философията  "победителят взима всичко", а другата е развитието на партньорско-приятелските борси. Заедно с разпространението на цифрови стоки и услуги, те „творят“ радикални иновации на пазара на труда.
  3. Цифровизираната информация като стратегически икономически ресурс не е ново явление. Тя може да бъде проследена в идеите на мрежовоот общество и икономиката на знанието,  популярна през 1990-те години на миналия век.
  4. Четвъртата индустриалната революция се състои от развити информационни технологии в съчетание с роботизация, автоматизиране на отделни операции и задачи, интернет на нещата, 3D печат, автономни автомобили и др.
  5. Четвъртата индустриалната революция може да създаде нови видове работни места, нови сектори, нови продукти и нови услуги (анализатори на данни, миньори на данни, архитекти на данни и разработчици на приложения).
  6. Тя може да генерира фундаментални промени в работните практики. Може да създаде нови форми на взаимодействие  работник/машина, нови типове работни отношения, напр. така наречените "uberisation", довели до нови трудови рискове (интензификация на работния ритъм, влошени здраве и безопасност, все по-размити граници на частния и професионален живот, липса на обучение, дискриминация и др.) и негативни ефекти на управленско ниво – като напр. цифровото управление.
  7. Цифровизацията също означава унищожаване на работни места – такива, които ще бъдат изложени на риск през следващите 10-20 години. Компютризацията, автоматизацията и роботизацията стремително се развиват. Въпреки че няма консенсус за това точно колко работни места ще бъдат загубени, ясно е, че броят на съкратените такива ще бъде доста голям.
  8. В Европа средно 54 % от работните места са в риск, според различни проучвания. Периферните държави в Европа са най-засегнати от разрушителния ефект, причинен от компютризацията на работните операции. Страните с развити широколентова инфраструктура и работници с електронни умения, с широка употреба на интернет и цифрови обществени услуги, е вероятно да бъдат по-малко застрашени от цифровизацията отколкото тези с по-слабо развита цифрова инфраструктура.
  9. Промени към дигитализация в съществуващите професии ще се наблюдават все по-често на работното място – най-вече с развитието на цифровите платформи и crowdworking, при което  работниците от страни с високо ниво на социална защита ще се конкурират с тези от страни с по-ниски нива и от развиващите се страни. Ще се развиват услуги, предлагани от платформите на "споделената икономика" като счетоводство, финанси и др.
  10. Цифровата икономика вероятно ще създаде все по-поляризирани общества, характеризиращи се неравенство между няколко "победители" и масите на "губещите", както и от изчезване на средната класа, на голям брой средно квалифицирани работни места и разпространението на нова класа на "цифрови  роби", които изпълняват задачи на сортиране на данни, запис, филтриране, подаване, почистване на форуми, мониторинг на изображения и др.

За да се избегне ситуацията, при която индустриалната революция от 21 век връща света обратно в социалните условия, напомнящи 18 век, синдикатите в много европейски страни призовават за нова социална харта за регулиране цифровата икономика.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1562398
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031