Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2006 11:48 - Проблемът с екотаксите върху опаковки беше обсъден на среща в МОСВ
Автор: alashka Категория: Новини   
Прочетен: 804 Коментари: 0 Гласове:
0



На 3 май, сряда, в Министерството на околната среда и водите се проведе среща на членовете на Съвета за икономически растеж (СИР) с министрите на икономиката и енергетиката – Румен Овчаров, и на околната среда и водите – Джевдет Чакъров, във връзка с продуктовите такси за отпадъци от опаковки.

В срещата, която бе инициирана от Българската стопанска камара (БСК), участваха председателят на БСК - Божидар Данев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) - Васил Велев, председателят на Камарата на електротехниката в България (КЕТБ) - Румен Атанасов, председателят на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) - Златко Златков, представители на Националното сдружение на общините в Р България, на организациите за оползотворяване на отпадъци и др.

Срещата, чийто формат беше променен в последния момент, не постигна конкретни резултати. Бяха изслушани позициите на отделните заинтересовани страни, които се надяваха да бъде променен размерът на екотаксите, които компаниите трябва да плащат.

Междувременно близо 900 фирми съдят министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров за това, че ги наказва да платят общо 150 млн. лв. за 2005 г. такси в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), след като те вече са внесли съответни суми в някоя от петте организации за оползотворяване на отпадъци. Министър Чакъров не пожела да каже дали възнамерява да отмени заповедта си, с която "глоби" организациите за оползотворяване на отпадъци. Вместо това той цитира проучване на Агенцията за икономически анализи и прогнози,  според което, ако фирмите започнат да плащат пълния размер на държавната такса, това ще доведе до инфлация от 0.17%.

Преговорите ще продължат във вторник идната седмица.

Припомняме, че в началото на м. Април т.г. с писмо до министрите на икономиката и енергетиката - Румен Овчаров, и на околната среда и додите - Джевдет Чакъров, БСК, БТПП и АИКБ поискаха свикване на СИР по проблемите, свързани с отпадъците от опаковки и санкциите при увреждане на околната среда. Въпросът беше поставен и по време на заседанието на СИР, на 26 април т.г.

***

ДО
Министъра на икономиката и енергетиката и
Председател на Съвета за икономически растеж
г-н Румен Овчаров

Министъра на околната среда и водите
г-н Джевдет Чакъров

Относно: Изпълнение на задълженията на производителите и вносителите на опаковани стоки по събиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки и изисканото заплащане на пълния размер на съответните такси в ПУДООС със заповед З А П О В Е Д  №  РД–130/10.03.2006 г., на Министъра на околната среда и водите

Във връзка с насрочената работна среща на 03.05.2006г., с настоящото Българска стопанска камара предлага:

1. Иницииране на спешна подготовка, обсъждане с представители на заинтересованите организации и внасяне на съгласувани проекти за промени в свързаната нормативна уредба (Закона за управление на отпадъците, ПМС № 137/1999г., и наредбата), насочени към:

• коригиране размерите на продуктовите такси с оглед достигане на средното равнище, действащо в страни-членки на ЕС, възприели този подход;

• въвеждане на опростени и ясни критерии, спрямо дейностите, очакваните резултати и постигане на количествените цели от колективните и индивидуални схеми за събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки с оглед недопускане на аналогични проблеми през настоящата и следващи години.

2. Провеждане на спешни разговори с представители на МИЕ, МОСВ, организациите по оползотворяване и заинтересовани браншови организации с оглед постигане на взаимно приемливо извънсъдебно споразумение за оттегляне на жалбите, подадени във Върховния административен съд от засегнатите предприятия, които пускат на пазара опаковани стоки.

С уважение,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСК -
БОЖИДАР ДАНЕВ



Тагове:   опаковки,   МОСВ,   обсъден,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 529388
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031