Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2006 13:50 - Работодателските организации оповестиха общата си позиция относно продуктовите такси за отпадъци от опаковки и състоянието на диалога на бизнеса с МОСВ
Автор: alashka Категория: Новини   
Прочетен: 1135 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.05.2006 10:23


На пресконференция днес, 11 май, всички национално признати работодателски организации оповестиха общата си позиция относно продуктовите такси за отпадъци от опаковки и състоянието на диалога на бизнеса с Министерството на околната среда и водите.

В пресконференцията участваха: Васил Велев – Председател на АИКБ, Саша Безуханова – Президент на БИБА, Божидар Данев – Председател на БСК, Васил Тодоров – главен секретар на БТПП, Ваня Тодорова – Зам.-председател на БСЧП „Възраждане”, Иво Прокопиев – Председател на СРБ, Теодор Дечев – Зам.-председател на ССИ.

В експозето си пред медиите председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че средствата в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) се управляват непрозрачно и неефективно и че с действията си министърът на околната среда и водите практически е обединил бизнеса срещу себе си. „Когато има стремеж да се съберат над 150 млн.лв. при разходвани през 2005 г. около 10 млн.лв., логичен е въпросът за какво са предвидени и къде ще бъдат насочени тези оставащи 140 млн.лв.”, каза още г-н Велев. Председателят на АИКБ припомни, че таксите, за разлика от данъците, се плащат за извършена услуга и техният размер трябва да отговаря на цената на тази услуга.

Според президента на БИБА Саша Безуханова, трябва да бъде изграден ясен регламент за одитирането на ПУДООС с участието на представители на бизнес организациите, който да е реципрочен на контрола, който МОСВ упражнява върху фирмите.

Председателят на БСК Божидар Данев подчерта, че за първи път бизнес организациите защитават, освен интересите на предприятията, и тези на потребителите. Според г-н Данев вследствие възникналия проблем с таксите върху опаковки се очаква инфлационен натиск. Председателят на БСК заяви още, че е необходимо да се създадат ясни правила за отчитане на реалните количества отпадъци, подлежащи на рециклиране, и на тази обективна база да се определя размерът на таксите върху тях. Г-н Данев настоя в Съвета по отпадъците, който ще се формира към МОСВ, да бъдат включени и представители на бизнес организациите, тъй като именно техните членове финансират чрез плащаните от тях такси дейностите по управление на отпадъците. Припомняме, че към момента предложението на МОСВ предвижда в Съвета по отпадъци да участват само фирмите за оползотворяване на отпадъци, които само обслужват бизнеса, а не го представляват.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров изрази пълната подкрепа на представляваната от него бизнес организация относно общата позиция на участвалите в днешната пресконференция работодателски организации. Той подчерта, че въпросът се нуждае от бързо решаване и за това е необходима воля от страна на държавата, в лицето на МОСВ. Според г-н Тодоров проблемът с отпадъците застрашава цялостното развитие на българската индустрия и нарушава допълнително неговата конкурентоспособност.

„Ние извървяхме пътя на преговори с Правителството, за да намерим взаимно приемливо решение на този спор. За нас от особена важност е усвояването на средствата от ПУДООС да става целенасочено и по прозрачен начин”, заяви зам.-председателят на БСЧП „Възраждане” Ваня Тодорова. Според нея, при управлението на средствата за опазване на околната среда не са гарантирани интересите на бизнеса, който участва с миноритарна квота в Управителния съвет на ПУДООС. При това положение, според г-жа Тодорова, се стига до преразпределяне на средствата на ПУДООС за други цели, обслужващи други интереси.

Председателят на СРБ Иво Прокопиев обърна внимание върху факта, че за първи път интересите на бизнеса, синдикатите и потребителите съвпадат напълно. „Разбираме трудностите на Правителството за отмяната на спорната заповед на МОСВ по коалиционни причини, но сме убедени, че решаването на проблема е от интерес на българската икономика”, заяви г-н Прокопиев. Според него, именно бизнес организациите следва да договорят с МОСВ макрорамката и политиката по преработка на отпадъци, а фирмите за оползотворяване на отпадъци трябва да провеждат тази политика. Председателят на СРБ допълни, че проблемите между МОСВ и бизнеса вече са хронични и съществува системно разминаване между интересите на отделните страни в спора.

„Вторачили сме се в МВР, прокуратурата и пр., а не виждаме непрозрачността и некомпетентността, която цари в МОСВ”, заяви зам.-председателят на ССИ Теодор Дечев. Според него, МОСВ  преговаря със зависими от него компании, тъй като ги лицензира, а не преговаря с бизнеса, който „плаща сметката”.

В отговор на журналистически въпрос зам.-председателят на СРБ Лукан Луканов обясни, че българските продукти са евтини и делът на опаковката в тяхната себестойност е висока (често над 10%). По тази причина е трудно да се пресметне колко точно ще се увеличат цените на отделните стоки след покачването на таксите върху опаковки. Със сигурност, обаче, процентът ще е много по-висок от декларирания от МОСВ 0,17.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530486
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930