Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2006 10:20 - Дискусия по проблемите на професионалното образование и обучение се проведе днес по инициатива на МТСП
Автор: alashka Категория: Новини   
Прочетен: 700 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.05.2006 14:34


Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ и представителните работодателски организации започват спешно проучване на пазара на труда за необходимостта от кадри, за образователната структура на населението в България и за начина, по който се реализират хората след завършване на определена образователна степен. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова след среща с работодатели, ректори на висши училища, директори на средни и професионални училища в Министерския съвет, от Министерството на труда и социалната политика. Идеята ще бъде представена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да могат да се включат и синдикатите, посочи министърът на труда и социалната политика.

Според зам.-министърът на образованието и науката Екатерина Виткова подобно проучване на пазара на труда не трябва да е еднократно, а на всеки две-три години и да се финансира от държавния бюджет.

Човешкият ресурс е дефицитен вече в България, каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той съобщи още, че през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година бизнесът е осигурил 1,8 % повече работни места. Г-н Данев прогнозира, че след присъединяването на България към Европейския съюз, в страната ще бъде създаден вакуум на работниците в областта на услугите. Като пример той посочи, че 300 000 поляци, ангажирани в сферата на услугите, работят във Великобритания. Председателят на БСК прогнозира, че дефицитът на кадри за работа в туристическия сектор ще става все по-голям. Той съобщи, че 50 000 чужденци работят у нас, предимно в чужди и смесени компании. По време на срещата той е предложил Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, и бизнесът да работят заедно, за да се следи движението на хората, които излизат от образователната система.

Образователната структура на населението на страните от ЕС и България показва, че равнището на човешкия капитал на нашата страна е сходно с това на страните от ЕС. Сред населението на възраст 25-64 години относителният дял на лицата с висше образование е 22%, както е в ЕС. Това сочи статистика, представена по време на работната среща-дискусия.

Делът на лицата със средно образование в България е 50%, докато средно за ЕС този дял е 41%. Сравнително добър и близък до средния за Европа е и делът на хората на възраст 20-24 години, които имат не по-ниско от средно образование. Този процент е 76% за 2004 г. в България. Най-нисък е делът на отпадналите в началния етап на образование - около 2,54% не завършват този етап. Все още ниски остават нивата на записване в средното образование. През тази учебна година записването в средно образование е 78%.

Участието на населението в ученето през целия живот в България е значително по-ниско в сравнение със средното за страните от ЕС. По данни на Евростат през 2005 г. лицата на възраст 25-64 години, участващи в образование или обучение е едва 1,1% докато средно за ЕС тази стойност е 10,8%.

Данните на Националния статистически институт показват, че все повече работодатели предпочитат да наемат персонал с необходимата квалификация вместо да повишават квалификацията в рамките на предприятието. Съществува пряка връзка между равнището на образование и статуса на труда. Около 70% от висшистите имат работа, а само 4,3% от тях са безработни.

вж. Опорни точки от изказването на Б.Данев по време на срещата




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530818
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930