Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2006 16:43 - Председателят на БСК благодари на UNICE за подкрепата, която европейският бизнес оказва за членството на България в ЕС
Автор: alashka Категория: Новини   
Прочетен: 717 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В писмо до президента на UNICE (Съюз на индустриалните и работодателски конфедерации в Европа) – Ърнест-Антоан Сейер, председателят на БСК Божидар Данев благодари за оказаната от европейския бизнес подкрепа за членството на България в Европейския съюз.

По-рано днес UNICE излезе със специално съобщение, в което приветства докладите на Европейската комисия за напредъка на Румъния и България в процеса на присъединяване към съюза. „Ангажираността на двете балкански държави да покрият критериите за присъединяване показва, че европейският проект все още служи на основните си цели”, се казва в прессъобщението.

В началото на м. юни т.г. на редовното си заседание Съветът на президентите н UNICE ще приеме официална декларация относно членството на България и Румъния в ЕС. Срещата на президентите ще се проведе във Виена.

Българската стопанска камара е единствената българска работодателска организация, член на UNICE – организация, която играе съществена роля при формирането на политиката на Европейската комисия. БСК членува в организацията от 1999 г., като за последен път членството й бе потвърдено за 4-годишен период през м. декември 2005 г.

Чрез членството си в UNICE Българската стопанска камара има възможност да получава своевременна информация относно актуалните проблеми, тенденции и дискутирани теми в рамките на европейските институции, както и да участва активно при формирането на eвропейската политиката.

***

Европейският бизнес приветства присъединяването на Румъния и България, но дали е готов ЕС?

Европейският бизнес, в лицето на UNICE (Съюз на индустриалните и работодателски конфедерации в Европа), приветства докладите на Европейската комисия за напредъка на Румъния и България в процеса на присъединяване към съюза. Ангажираността на двете балкански държави да покрият критериите за присъединяване показва, че европейският проект все още служи на основните си цели, които са:
• Да насърчава мирната интеграция на европейските страни.
• Да допринася за укрепване на демокрацията и върховенството на закона.
• Да стимулира свободните пазари в Европа.
• Да предлага нови икономически възможности за присъединяващите се страни.

И все пак, остава още много работа, която трябва да се свърши, за да се гарантира, че Румъния и България прилагат цялото законодателство и всички правила на Европейския съюз към датата на присъединяване. Още повече, че разширяването поставя редица предизвикателства за ЕС относно неговата комуникационна стратегия и институционална структура.

1. КОМУНИКИРАНЕ ПОЛЗИТЕ НА РАШИРЯВАНЕТО

От гледна точка на бизнеса, разширяването представлява истински положителен принос за икономически растеж и създаване на работни места в Европа. Неотдавнашно независимо проучване, направено от датските индустриалци, убедително показва, че разширяването от EU-15 на EU-25 е допринесло за икономическия растеж и за работни места - както в “старите”, така и в “новите” страни членки. Показва също, че важността на преместване местонахождението (делокализиране) на индустрията от EU-15 към десетте нови страни членки е силно преувеличена. Европейският бизнес дълбоко съжалява, че ЕС не успя да огласи положителния икономически и социален ефект от разширяването сред широката европейска общност. UNICE очаква вицепрезидентът Уолстром да отдели повече средства за разясняване ползите и преимуществата на разширяването през следващите години, които трябва да залегнат в комуникационната стратегия на ЕС.

По отношение процеса на присъединяване на Румъния и България, европейският бизнес подкрепя като цяло преценките на Комисията, но би искал да подчертае ключовите предизвикателства, на които всяка една страна все още трябва да отговори. 

2. ОСТАВАЩИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА В РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ

a. Засилване върховенството на закона

По време на предприсъединителния процес Румъния и България се договориха да направят редица административни и правни реформи за укрепване на законодателството. Това остава основното условие за присъединяването им към ЕС, поради продължаващата загриженост на европейския бизнес относно корупцията и организираната престъпност. Предизвикателствата в тази област изискват постоянна ангажираност от страна на Румъния и България за:
• Укрепване на административния капацитет и ресурсите на Държавата за пълно прилагане на законите.
• Осигуряване на правната система със средства за ефективно и бързо прилагане на законодателството на национално и местно ниво.
• Разработване на по-прозрачни държавни и административни процедури и дейности за намаляване мащаба на незаконните действия.
• Създаване на по-надеждна и предсказуема бизнес среда за вътрешен и международен бизнес.

b. Модернизиране на митническите и гранични процедури

С присъединяването им към ЕС, Румъния и България ще трябва да модернизират своите митнически и гранични процедури, за да защитят ЕС срещу голямо нарастване на нелегална търговия на единния пазар. Относително слабият контрол на източните граници би могъл да доведе до прилив на фалшиви и контрабандни стоки. ЕС трябва да работи в тясно сътрудничество с Румъния и България за разрешаване на тези проблеми преди присъединяването.

c. Гарантиране на пълното прилагане на продуктовите стандарти на ЕС

За поддържане на доверието на потребителите към продуктите на ЕС, Румъния и България трябва да направят всичко възможно за прилагане на санитарните и продуктовите стандарти за безопасност на ЕС. Контролът и прилагането на тези стандарти от страна на ЕС трябва да се подобри до присъединяването на страните. Основните области, по които трябва да се работи, включват:
• Мерки за санитарна и ветеринарна обработка на храните
• Безопасни за здравето храни
• Екологични правила
• Здравословни и безопасни стандарти за работниците

3. АДАПТИРАНЕ НА ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕС КЪМ НАРАСТВАЩОТО ЧЛЕНСТВО

За да се справи с разширяването, ЕС ще трябва още да работи за преодоляване на настоящата парализа за бъдещето на институциите на ЕС. Трябва да се отговори на няколко предизвикателства в тази насока.
• Намаляване броя на комисарите
• Адаптиране на процедурите за взимане на решения в Съвета, за да се предотврати парализирането на жизнено важни икономически въпроси 
• Да се гарантира, че Европейският парламент ще продължи да функционира ефективно.



Тагове:   българия,   оказва,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530779
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930