Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2006 17:36 - Международната организация на работодателите има нов председател
Автор: alashka Категория: Новини   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На проведеното вчера (30 май 2006 г.) в Женева Общо събрание на Международната организация на работодателите (МОР), в което като делегат участва и председателят на БСК Божидар Данев, за председател на МОР беше избран Ейбрахам Катц – бивш американски дипломат от кариерата и председател на Американския съвет за международен бизнес (USCIB).

Г-н Катц наследява на поста Франсоа Периго (Франция),  който беше председател на МОР през последните пет години. Г-н Периго беше, също така, ръководител на Френската работодателска организация (MEDEF), както и на UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации в Европа). В качеството си на президент на MEDEF International, г-н Периго два пъти е посещавал България по покана на Българската стопанска камара, ръководейки бизнес делегации.

Усилията на работодателите от цял свят трябва да се насочат към противопоставяне на растящата реакция срещу глобализацията”, каза г-н Катц след избирането му за председател на МОР и допълни, че те трябва да правят това, като поставят човешко лице на този необратим процес. „МОР може да води подобна политика, като се базира на наследството на Франсоа Периго, подпомагайки своите членове и представяйки тяхната позиция през Международната организация на труда (МОТ) и други световни форуми”, допълни г-н Катц.

Новият председател на МОР има 14-годишен опит като ръководител на Американския съвет за международен бизнес (USCIB) – организация, обединяваща 300 водещи американски мултинационални компании, със седалище в Ню Йорк. USCIB е американският клон на МОР, Международната търговска камара (ICC) и Консултативния комитет за бизнес и индустрия към ОИСР (OECD). Г-н Катц е и дългогодишен член на Управителното тяло на МОТ.

През 34-годишната си дипломатическа кариера и като председател на USCIB г-н Катц е работил по широк кръг икономически проблеми, сред които преодоляването на глобалните предизвикателства пред околната среда, въвеждането на правила за свободна търговия и др. По инициатива на г-н Катц през 1998 г. МОТ провъзгласи декларация за основните принципи и права на работното място, което предизвика последващото приемане на Конвенцията на МОТ за забрана на най-лошите форми на детски труд.

През последните 86 години МОР официално представлява водещите работодателски федерации Международната организация на труда (МОТ) и др. органи на ООН. Сред членуващите в организацията 141 работодателски конфедерации от 135 държави в цял свят е и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), председателствана през 2006 г. на ротационен принцип от Българската стопанска камара.

Участниците в Общото събрание на МОР в Женева дискутираха около различни аспекти от дейността на организацията, вкл.: Годишния доклад на Управителния съвет за дейността на организацията през 2005 г., Оценка на стратегическите цели на МОР – Преглед 2005 г., Работен план за 2006 г.

Работният план за 2006 г. акцентира върху въпроси, свързани с Корпоративната социална отговорност (КСО); глобализацията; заетостта и предприемачеството; международните трудови стандарти; детския труд; социалната защита (социално осигуряване, безопасни и здравословни условия на труд, HIV/AIDS); техническото сътрудничество, гарантиращо техническо съдействие на МОТ за проектите, което е важно и отразява работодателските приоритети и удовлетворява нуждите им; дейности в европейския регион и подобряване на взаимоотношенията, по-специално - с UNICE, както и въпроси, отнасящи се до вътрешни дела.

В хода на дискусиите се отдели специално внимание на приемането на документ на МОР във връзка с Декларацията на МОТ за основните принципи и права на работното място, която представлява важен инструмент на Работодателската група.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530382
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930