Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2006 11:55 - Браншови организации дискутираха на среща в БСК подготвяния проект на Закон за браншовите организации
Автор: alashka Категория: Новини   
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове:
0



В съгласие с досегашната си практика за съгласуване със своите членове на позициите по нормативни актове в икономическата сфера, на 11 септември, след обяд, ръководството на Българската стопанска камара проведе среща с браншови организации във връзка с подготвяния от работна група към Министерството на икономиката и енергетиката проект на Закон за браншовите организации. Ръководител на работната група е зам.-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов.

В срещата, която беше ръководена от главния секретар на БСК Петър Денев, участваха представители на 30 браншови организации, сред които тези в областта на машиностроенето, енергетиката, транспорта, строителството, минната индустрия, хотелиерството и ресторантьорството, информационните технологии, химията и фармацията, хранително-вкусовата промишленост и др.

Главният секретар на БСК информира участниците в срещата за стартиралата работа по подготовка на нов проект на Закон за браншовите организации и представи становището на БСК по темата. Позицията на БСК е, че изработката на закона не би трябвало да става без участие на браншовите организации, поради което е наложително в работната група към МИЕ да бъдат поканени техни представители.

В рамките на дискусията се очерта обща позиция, според която е необходимо цялостно да се преработи предложеният законопроект, като се има предвид и приетия на първо четене от предишното Народно събрание проект на Закон за браншовите организации, подкрепен от национално представителни работодателски организации. Беше отбелязано, че въпросният законопроект е многократно обсъждан с представители на браншовите организации и отразява голяма част от техните предложения и виждания.

В края на срещата присъстващите ръководители на браншови организации  подписаха общо становище, съгласно което в бъдещия закон трябва:

  1. детайлно да бъдат дефинирани понятията „бранш/ отрасъл”, „браншова работодателска организация” и „представителна браншова работодателска организация”;
  2. да се определи точният брой на отраслите/ браншовете;
  3. да се прецизират критериите за представителност на браншовите организации, като се имат предвид следните минимални изисквания към кандидатстващата за представителност организация:
    • да съществува в правния мир и да развива дейност поне една година преди да отправи искане за признаването й за представителна;
    • да има най-малко 10 члена, юридически лица, развиващи дейност в съответния отрасъл/ бранш;
    • да членува в национално призната работодателска организация (по смисъла на чл. 35 от Кодекса на труда) или в международна такава.
  4. „членски внос” и „годишен оборот на членовете” да не се включват като критерии за представителност;
  5. да се създадат условия за равнопоставеност на всички съществуващи организации в даден отрасъл/ бранш при кандидатстването им за представителност;
  6. да не се записват текстове, които ще създадат условия за роене на съществуващи браншови организации, в противоречие с европейските тенденции.

Бе взето, също така, решение за регулярни срещи с цел информиране за хода на работа по проектозакона. Участниците в срещата се обединиха и около виждането, че техни представители трябва да бъдат включени в работната група, затова решиха до два дни да предложат няколко кандидатури.



Тагове:   организации,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530519
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930