Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2006 10:36 - UNICE: Приемането на България и Румъния - стъпка напред, базирана на усилия, но готов ли е ЕС?
Автор: alashka Категория: Новини   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
0



«UNICE - Конфедерация на европейския бизнес, подкрепя решението на Европейската комисията за приемането на България и Румъния и признава невероятния прогрес, който тези две страни постигнаха. Те трябва да продължат работата по влизането в сила на техните законови и икономически реформи на местно и национално ниво.» Това се казва в официално съобщение на най-голямата бизнес организация в ЕС, чийто единствен член в България е Българската стопанска камара.

Според UNICE, Румъния и България вече имат силна обвързаност с пазара на ЕС: 72% (Румъния) и 59% (България) от вноса идва от ЕС, както и 71% (Румъния) и 57% (България) от износа отива в 25-те страни-членки. Въпреки това, обаче, остават основни предизвикателства и пред двете страни за успешното им приемане:

  • Подсилване на законодателството,
  • Модернизиране на митниците и митническите процедури,
  • Прилагане на всички продуктови стандарти на ЕС.

Подобряването на законодателството и прилагането на стандартите на ЕС ще бъдат най-ефикасните инструменти за намаляването на проблемните сфери и подобряването на бизнес-климата и в двете страни”, се казва още в съобщението на UNICE. Според бизнес организацията, свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги е крайъгълен камък на добре функциониращия пазар в ЕС.

Според UNICE, защитните клаузи трябва да се използват само, за да отбележат неизпълнение на acquis communautaire. Те трябва да се прилагат само в единични случай и за кратки периоди.  UNICE, заедно със своите членове, ще следи отблизо всяко използване на защитните клаузи след приемането, за да се увери, че те ще отпаднат след достигането на двете страни до критериите на ЕС.

Коментирайки доклада на ЕК, Президентът на UNICE Ърнест-Антоан Сейер заяви: „Решението на ЕК е един позитивен резултат, плод на великите усилия, които България и Румъния направиха, за да изпълнят критериите на ЕС. Разширяването на ЕС до 27 страни, също така, поставя редица предизвикателства пред ЕС относно институционалните структури: Съюз от почти 500 милиона жители налага по-бързото разглеждане на своите институционално-структурни процедури. Адекватните решения трябва да бъдат намерени, за да се даде на Европа средство за успешното преодоляване на тези предизвикателства. Това ще бъде позитивно за новите страни членки, както и за самия ЕС.”



Тагове:   българия,   румъния,   напред,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530781
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930