Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2007 16:59 - Парламентът прие новия Граждански процесуален кодекс
Автор: alashka Категория: Новини   
Прочетен: 891 Коментари: 0 Гласове:
0



Промените в последните текстове, които парламентът прие единодушно гласят, че образуваните дела във Висшия административен съд, които не са насрочени, както и насрочените след 30 юни 2008 г., ще се изпращат на съответния Апелативен съд, който ще ги разглежда по досегашния ред на касационното производство.
Парламентът прие на второ четене новия Граждански процесуален кодекс (ГПК) на България. Той ще влезе в сила от 1 март 2008 г. Според приетите текстове топлопреносните предприятия ще могат да искат издаване на заповед за взиманията си за доставената или пренесената електрическа енергия, когато искът е подсъден на районния съд.

За задълженията на потребители, които са неизправни длъжници, и на асоциацията към топлопреносното предприятие, ще се издава заповед за взимания на парични суми или заместими вещи, когато искът е подсъден на районния съд, независимо от техния размер.

В текстовете се предвижда и налагане на запор да се извършва незабавно от съдебния изпълнител по искане на молителя въз основа на обезпечителната заповед на съда. На ответника ще се връчва съобщение вместо призовка за доброволно изпълнение, като при запор на движима вещ съдебният изпълнител ще извършва опис, оценка и предаване на вещта за пазене. Съдът ще може по искане на една от страните, след като уведоми другата страна и вземе предвид възраженията й, направени в тридневен срок от съобщението, да допусне замяна на един вид обезпечение с друг.

Другите текстове, които бяха разгледани от Народното събрание гарантират възможността глобата за свидетел, който не се яви в съда или откаже да даде показания без уважителни причини да бъде от 50 до 300 лева. Вещо лице, което не се яви, откаже да даде заключение или не го представи в срок без уважителна причина ще се наказва също с глоба от 50 до 300 лева. За нарушения, които затрудняват хода на производството или са извършени повторно, глобата ще бъде в размер от 100 до 1200 лева.

В закона е предвидено още съпругът да не може да предяви иск за развод без съгласието на съпругата си, ако тя е бременна, и до навършване на 12-месечна възраст на детето. Законопроектът гласи също така, че производството по брачен иск се спира по искане на съпругата, ако тя е бременна и до навършване на 12-месечна възраст на детето.

При иск за развод ищецът трябва да предяви всички основания за дълбокото и непоправимо разстройство на брака. Непосочени основания, настъпили и станали известни на съпруга до приключване на устните състезания, не могат да послужат като основание за предявяване на нов иск за развод, гласи още законопроектът.

Парламентът реши още съдът да може да постановява неприсъствено решение. Ако ответникът не е представил в срок отговор по исковата молба и не се яви в първото заседание по делото, без да е направил искане за разглеждането му в негово отсъствие, ищецът може да поиска постановяване на неприсъствено решение срещу ответника, или да оттегли иска.

Източник: news.bulgarianpost.com



Тагове:   новия,   кодекс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 529315
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031