Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2007 14:44 - Търговският регистър ще стартира на 1 юли, обещаха от Агенцията по вписванията
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове:
0



Има пълна готовност Търговският регистър да стартира на 1 юли т.г., заяви на пресконференция днес ръководството на Агенцията по вписванията. Сградната обезпеченост е осигурена, а до 15 юни ще бъдат завършени и назначенията на административния персонал.

Днес беше направена демонстрация и на информационната система, която е в процес на тестване. Справките в електронния Търговски регистър ще бъдат достъпни в интернет среда напълно безплатно. При интерес, ще може да бъде закупувана цялата налична база, вкл. съответните актуализации.

От Агенцията по вписванията очакват проблеми единствено по отношение осигуряването на бюджета за издръжка на регистъра до края на 2007 г., като разчитат в тази връзка на съдействие от страна на Министерството на правосъдието и Министерството на финансите.

Друг сериозен проблем, според ръководството на Агенцията, е нормативното изискване за уникалност на фирмените наименование на територията на цялата страна (досега уникалност се предвиждаше само в рамките на един окръжен съд). В тази връзка от Агенцията са подготвили проект за промени в Закона за търговския регистър, които предвиждат регистрираните до 1 юли т.г. фирми с еднакви наименования да запазят имената си и да се отличават по ЕИК (единен идентификационен код) и адрес на регистрация.

През втората половина на м. юни Агенцията ще обяви адресите на регионалните си структури, където фирмите ще могат да подават заявления за регистрация и пререгистрация.

Съгласно действащото законодателство, съществуващите вече фирми ще имат възможност в период от 3 години, считано от 1 юли т.г., да подадат заявления за пререгистрация в съответните окръжни съдилища, където са регистрирани. Съдилищата са длъжни в 3-дневен срок от получаване на заявлението да издадат необходимите документи, насочени към регионалните звена на Агенцията по вписванията, а тя от своя страна, в рамките на 1 работен ден ще трябва да извърши пререгистрацията. Процедурата ще бъде напълно безплатна за фирмите. Такси за вписване ще заплащат само новорегистриращите се фирми (които не са съществували в правния мир преди 1 юли т.г.).




Тагове:   юли,   регистър,   обещаха,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 529284
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031