Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2007 17:07 - Зам.-председателят на БСК Георги Шиваров участва в международен форум в Мюнхен
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 1149 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.06.2007 17:08


„След като сме по-скъпи, трябва да сме по-добри” – с тези думи министър-председателят на германската провинция Бавария – д-р Едмунд Щойбер обобщи тезата си, че е необходимо да се обединят усилията на всички европейски страни, вкл. новоприсъединилите се, с цел достигане на конкурентоспособност на европейската икономика в глобализиращия се свят. Д-р Щойбер поясни, че самият той допреди 2-3 години е смятал разширението на Европа като тежест, но днес вече е убеден, че само  обединени страните от Стария континент могат да постигнат сериозен икономически ръст.

Всичко това баварският министър-председател сподели по време на речта си пред участниците в Конференция на тема „Централна Европа – двигател за икономическо развитие и работни места в Разширена Европа”, в Мюнхен (Германия), на 26 юни. Форумът се организира по линия на BUSINESSEUROPE – Конфедерация на европейския бизнес, от Баварската бизнес асоциация, Федерацията на германската индустрия и Конфедерацията на асоциациите на германските работодатели, в сътрудничество с Конфиндустрия (Италия). 

Във форума участват представители на Германия, Италия, Австрия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Украйна и др. България е представена от зам.-председателя на Българската стопанска камара Георги Шиваров.

Основните дискусионни теми са:

  • Общи предизвикателства пред европейските асоциации;
  • Централна Европа: двигател за икономическо развитие и работни места в разширена Европа;
  • Конкурентоспособност и иновации в Европа: италианският опит;
  • Създават ли конкурентоспособност транснационалните икономически клъстери?;
  • Иновациите в Европа; възможности и предизвикателства;
  • Интернационализация и иновации – финансова задача.

Специално внимание по време на форума бе отделено на възможностите за развитие на международни клъстери – индустриални обединения на територията на няколко гранични района, обхващащи няколко държави-членки на ЕС. Акцент в дискусиите бе поставен и върху необходимостта от даване на приоритет на индустриалното развитие пред услугите и търговията, при паралелно насърчаване на иновационната активност.

Сред гостите и модераторите на панелите са: Рандолф Роденщок – Президент на Баварската бизнес асоциация, Юрген Тюман – Президент на Федерацията на германската индустрия, Лука Кордеро Ди Монтедземоло – Президент на FIAT и Президент на Конфиндустрия, както и представители на Комитета по европейски дейности, Чешка бизнес федерация, Bayerischer Rundfunk и др.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 530399
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930