Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2008 11:09 - Зам.-председателят на БСК Георги Шиваров участва в българо-турски бизнес форум, в рамките на посещението на турския министър-председател у нас
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 954 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2008 11:11


Зам.-председателят на БСК Георги Шиваров участва, заедно с 250 бизнесмени от България и Турция, в българо-турския бизнес форум, проведен в рамките на официалното посещение на турския министър-председател Реджеп Ердоган у нас.

България и Турция предвиждат стокообменът между тях да нарасне до 10 млрд. долара, стана ясно на открития в София съвместен бизнес форум, в рамките на официалната визита на министър-председателя на Турция Реджеп Тайп Ердоган у нас.

За последните две години динамиката на политическите и икономическите отношения между България и Турция е много видима, отбеляза при откриването на форума министър-председателят Сергей Станишев, като се позова на красноречивия факт, че всяка година стокообменът между двете страни нараства с 1 млрд. долара.

И двете правителства осъществяват сериозни икономически реформи, каза още министър-председателят. Той припомни, че през последните години България бележи устойчив темп на икономически растеж – средно около 6% годишно, голям ръст на преките чуждестранни инвестиции, достигнали 6 млрд. и 100 млн. евро през миналата година, при това почти изцяло с инвестиции на зелено. Тази тенденция е обяснима с реформите, които се правят у нас, с членството на страната ни в ЕС, с факта, че през миналата година България беше класирана от Световната банка на първо място по данъчни реформи в света.

Турският министър-председател също отчете сериозното икономическо развитие и в двете страни и представи добрите икономически условия в южната ни съседка.

По време на форума кратка презентация относно развитието на строителния сектор направи Иван Бойков, Изпълнителен директор на Камара на строителите в България и член на Управителния съвет на БСК.

Днес турската компания „Тракия Глас България” ЕАД съобщи, че ще инвестира 415 млн. долара в България до 2010 г. „Тракия Глас България” ЕАД е 51% собственост на турската индустриална група „Шишеджам”. Днес, в присъствието на турския премиер, се състоя официалното откриване на завършения стъкларски комплекс на компанията в Търговище, който включва четири мощности за производство на стъкло – плоско, домакинско, обработено стъкло и огледала. На откриването присъства и Веселин Илиев – главен директор „Външноикономическо сътрудничество” в Българска стопанска камара. 

По повод откриването на новия стъкларски комплекс председателят на БСК Божидар Данев изпрати поздравително писмо до ръководството на "Тракия Глас България" ЕАД, в което се казва:

Позволете ми от името на Българската стопанска камара да Ви поздравя с откриването на новия комплекс за стъкло. 

Убеден съм, че комплексът отговаря на световните технологични стандарти, като предпоставка за конкурентоспособност и възможност за бъдещо развитие на отрасъла. Впечатляващ факт е и широката гама продукти, които комплексът ще произвежда.

Тази мащабна инвестиция, плод на Вашата предприемчивост, е чудесен пример за професионализъм, постоянство и плодотворно партньорство с българската индустрия и държавна администрация от страна на сериозен чуждестранен инвеститор, каквато е компанията „Шишеджам”. С нескрито самочувствие бих добавил, че Българската стопанска камара също даде своя скромен принос в това начинание чрез защита на работодателските интереси на компанията.

Тук е мястото да отбележа, че инвестицията ще допринесе и за повишаване на заетостта в най-изоставащия в икономическо отношение регион на страната.

Пожелавам Ви да не спирате дотук, а да вървите все по-уверено напред към успешно развитие и просперитет.

Уверявам Ви, че и занапред можете да разчитате на нашата подкрепа и сътрудничество, включително по линия на партньорските ни отношения с Конфедерацията на турските индустриалци (TЬSİAD).

Желаем Ви успех!
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 529234
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031